Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Pasifik İnşaat’ın taşeron firması Bozbaşoğulları İnşaat’ın işveren vekili İnan Yücel, firmanın ustabaşı Bayram Yüksel, inşaat mühendisi Alpcan Ergüven, iş güvenliği uzmanı Emrah Akyol, olayda yaralanan stajyer Ege Kıratlı, kazada hayatını kaybeden Emre Çetin ve Taha Öztürk'ün babaları İsmail Çetin ve Zeki Öztürk katıldı.
Sanıklardan Pasifik İnşaat Proje Müdürü Sinan Kar ise duruşmada hazır bulunmadı.
Mahkeme Başkanı, geçen celse üniversitelerden iş güvenliği uzmanı sorulduğunu anımsattı. Buna, yalnızca İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) iş güvenliği uzmanı bulunduğu yanıtını verdiğini belirten başkan, ancak İTÜ'nün de istenen raporun 11 ayda hazırlanabileceğini bildirdiğini aktardı.
Müdahil avukatları bu sürenin çok uzun olduğunu ve dosyayı sürüncemede bırakacağını belirterek, bu yüzden ODTÜ’den ya da Ankara Üniversitesinden rapor alınmasını talep etti. Avukatlar ayrıca “her defasında dinlenilmesi talepleri reddedilen şirket yetkililerinin sorumluluklarının, en azından bilirkişi raporunda değerlendirilmesini" istedi.
İsmail Çetin: "Yavrularımız toprak altında yatarken sanıklar keyfinde"
Duruşmada iş cinayetinde hayatını kaybeden stajyer öğrenci Emre Çetin’in babası İsmail Çetin söz aldı. Çetin, "Yavrularımız toprak altında yatarken bizler acı çekerek duruşmalara gelip gidiyoruz. Halen evraklarla uğraşıyoruz ama sanıklar keyfinde, işinde gücünde. Yaşadığımız acıyı Allah bunlara yaşatmadan canlarını almasın. En ağır cezayı talep ediyorum” dedi.
Zeki Öztürk: "Oradaki yetkililerin ihmali yüzünden bizim iki yavrumuz toprak altında"
Taha Öztürk’ün babası Zeki Öztürk de "974 gün geçti olayın üstünden. Bize 974 yıl gibi geldi. Adaletin bu kadar gecikmesi aklımıza başka şeyler getiriyor. Ama biz gerçeğin ortaya çıkmasını istiyoruz. Oradaki yetkililerin ihmali yüzünden bizim iki yavrumuz toprak altında. Yargılamanın bir an önce sonuçlandırılarak sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyorum” şeklinde konuştu.
Sanık avukatları İTÜ'den rapor alınmasını talep etti
Sanıklardan İnan Yücel’in avukatı ise Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) hizmet dökümü belgelerini işaret ederek, "Üniversitenin de sorumlu olduğunu sayın mahkemeye açıkladık. Çünkü burada üniversiteler işveren sıfatına sahiptir. ODTÜ ve Hacettepe’den, muhtemelen maktullerin hocalarından bilirkişi raporu istenecek. Bu yüzden bu iki üniversiteden rapor alınmasını istemiyoruz. İTÜ'den rapor alınmasını istiyoruz" beyanını verdi.
Sinan Kar’ın avukatı da “Ankara’da seçilecek heyetin taraf olacağı düşüncesindeyiz. Her ne kadar yargılamayı uzatacak olduğu düşünülse de objektiflik nedeniyle İTÜ’den rapor alınmasını istiyoruz” talebinde bulundu.
Sanık İnan Yücel ise "Kalıpların sabitlenip sabitlenmemesinin sonucu değiştirmeyeceğini iddia ediyorum ve bu yüzden İTÜ’den istenen raporda bu hususun açığa kavuşturulmasını talep ediyorum" dedi.
"Ankara'daki üniversitelerde rapor hazırlamaya ehil iş güvenliği uzmanı bulunamadı"
Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, dosyanın eksiklerinin giderilmesini istedi.
Mahkeme heyeti daha önce, bilirkişi heyetinde A sınıfı iş güvenliği uzmanının bulunmasını istediklerini ancak üniversitelerin yanıtlarından Ankara'da istenen raporu hazırlamaya ehil iş güvenliği uzmanı bulunamadığının anlaşıldığını ve bu sebeple buna ilişkin ara karardan dönüldüğünü açıkladı.
Heyet, bilirkişi listesinden seçilecek A sınıfı iş güvenliği uzmanı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden ceza hukukçusu ve İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyeninden oluşacak bilirkişi heyetinden rapor alınmasını kararlaştırdı.
Sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devamına karar veren heyet davayı 9 Eylül’e erteledi.
Sanıkların "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis cezaları isteniyor.