Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na aktarılmak üzere toplamda yıllık 70-80 milyar TL gelir artırıcı kalıcı hizmet bedeli getiren yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda muhalefetin sert eleştirileri ile karşılaşan görüşmeleri ertelendi.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, görüşmelerin 2025 bütçe görüşmeleri sonrasına ertelendiğini söyledi.
 Güler, " Görüşmeler ertelendi. Detaylı inceleme yapacağız. 2025 yılı bütçemizi göreceğiz ve ihtiyaç duyulacak diğer kalemleri de detaylı inceleyecek, varsa değiştirilecek veya geri çekilecek hususlar onları da bütçeden sonra tekrar değerlendireceğiz. Bütçeyi Aralık sonunda tamamlandıktan sonra, ondan sonraki döneme kalmış diyebiliriz" dedi.

KREDİ KARTI KESİNTİSİ TEPKİ ÇEKTİ

Yürütme ve yürürlülük dahil 12 maddeden oluşan "Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"  TBMM başkanlığına Cuma günü sunuldu.

Teklifin özellikle kredi kartı ile ilgili bölümü geniş kitlelerden tepki çekti. İktidarın yeni vergi getirilmeyeceğine yönelik açıklamalara ters olduğu gerekçesiyle yasayı muhalefet de eleştirdi.

100 Bin TL Limiti Aşan Kredi Kartlarından Katılım Payı Alınması Teklifinin Görüşmesi Ertelendi 100 Bin TL Limiti Aşan Kredi Kartlarından Katılım Payı Alınması Teklifinin Görüşmesi Ertelendi

Ayrıca vekiller TBMM'de mevcut jeopolitik gelişmelerin yeni vergi getirmek için "bahane olarak" kullanıldığı gerekçesiyle de teklifi eleştirdi.

ŞİMŞEK: SEKTÖRÜN İHTİYACI İÇİN...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu sabah düzenlemenin bütçe için değil sektörün ihtiyacı için yapıldığını söylemişti.

"Savunma sanayinin kaynak ihtiyacı var" diyen Şimşek ilgili kaynağı "enflasyonu artıracak KDV ÖTV gibi vergi artışlarından uzak durarak" yapmayı tercih ettiklerini de söyledi.


Yasanın etki analizine göre 70-80 milyar TL öngörülen toplam gelir artırıcı etkinin 13.1 milyar TL'si 100,000 TL üzeri limiti bulunan kredi kartı düzenlemesinden gelecek.
Komisyon aşamasının bugün tamamlanması, teklifin önümüzdeki hafta Genel Kurul'a gitmesi planlanıyordu. 

Yasanın genel gerekçesinde "modern bir savunma sanayiinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyonunun sağlanması" amacı öne çıkarıldı.

Genel gerekçede ayrıca "Türk savunma sanayinin uluslararası rekabet gücünün artırılması için ihtiyaç duyduğu kaynağın temin edilmesi amacıyla yeni kaynak ihtiyacı bulunmaktadır" denildi.

MUHALEFETTEN YENİ VERGİ ELEŞTİRİSİ

Muhalefet vekilleri düzenlemenin yeni bir vergi paketi olduğunu belirtirken iktidar bu iddiaları reddetti. Dem Parti vekillerinden Saruhan Oluç: "Sözde İsrail tehdidi ile yeni vergi getiriliyor" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Rahmi Türeli, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Hazine bakanının yeni vergi getirmeyeceklerini söylemelerine rağmen mevcut paketin içindeki katkı payının bir çeşit vergi olduğu gerekçesiyle eleştirdi.

NE KADAR GELİR ELDE EDİLECEK?

Etki analizine göre beyannamelerden alınacak katılım payı yıllık 28.8 milyar TL gelir sağlayacak.
Tapu ve kadastro işlemlerinden maktu SSDF katılım payı alınması 9 milyar TL, Limiti 100,000 TL ve üzerinde olan kredi kartlarından maktu katılım payı alınması ise 13.1 milyar TL gelir sağlayacak.

Teklif sonrası kart sahipleri kredi kartı limitlerini de düşürmeye de başladı. Üç bankacılık kaynağı müşterilerin, kredi kartı limitlerini düşürmeye başladığını ve düzenlemenin bu haliyle kabul edilmesi durumunda kullanımdaki kredi kartı sayısının da azalabileceğini belirtti.

Ayrıca noterlerde yapılan işlemlerden alınması planlanan katılma payı 18.4 milyar TL olmak üzere toplam 69.3 milyar TL gelir yaratacak. Teklifte gelir artırıcı farklı düzenlemeler yer alsa da em büyük etkiyi bu kalemler oluşturacak.

Ayrıca enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerinde oluşturduğu vergisel etkinin yatırım dönemi süresince ertelenmesi yıllık yaklaşık 16 milyar TL vergi ertelemesi anlamına gelecek.

Etki analizine göre bu miktar yatırımların tamamlandığı sonraki dönemlerde yeniden değerleme oranları uygulanarak tahsil edilecek.