Konu hakkında açıklamada bulunan Fitoterapist Doktor Hakan Özkul, kahve sever erkeklerin tükettikleri günlük miktarı aşmalarının çok ciddi sonuçları olabileceğini söyleyerek, “Odaklandığımız ürün daha çok kahve. İçindeki kafein miktarı doğrudan sperm kalitesi ve sayısını olumsuz etkiliyor. İçinde kafein bulunan tüm gıdalara mesafeli olmak gerekiyor çünkü özellikle erkekler için 200 mg’dan fazlası ciddi zarar. Bunun yerine bitter çikolata tüketimini öneriyoruz” dedi.
Dr. Özkul özetle şunları kaydetti:
“İKİ FİNCANI GEÇMEYİN”
Fazla miktarda kahve içmenin sperm değerlerinde olumsuz etki yaptığı uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Özellikle 6 fincan ve fazlası çok fazla bir miktar olarak tarif ediliyor. Bazı araştırmalar 4 fincan üzerinde kahveyi de zararlı olarak değerlendiriyor. O sebeple güvenli sınır olan bir ya da en fazla iki fincan kahveyi geçmemek gerekiyor. Sperm sağlığı için sigara ve alkolden, işlenmiş et ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Bu gıdalar genel sağlık açısından olumlu olmadığı gibi sperm sağlığı açısından da olumlu değildir.
“KAHVE İÇMEYİN, BİTTER ÇİKOLATA YİYİN”
Sebze ve meyvelerin mevsiminde taze tüketilmesi bolca ve iyi temizlenerek üzerindeki tarım ilaçlarından temizlenmesi önemli. Sperm kalitesini arttırma ya da korumaya yardımcı bazı meyve ve sebzeler var. Özellikle ceviz. Çinko açısından zengin gıdalar bu bakımdan oldukça önemli. Et tüketimi, kabuklu deniz hayvanları, bakliyat, kabak, kabak çekirdeği, susam, susam yağı, tatlı patates, tam tahıllar çinko açısından zengin ve çinkonun da sperm kalitesi açısından önemi fazla. C vitamininden zengin gıdaları da tüketmek önemli. Bitter çikolata tüketimi özellikle tavsiye ediyoruz. Bunlar faydalı gıdalar arasında.
“DOMATES KABUĞU SPERM KALİTESİNİ OLUMLU ETKİLİYOR”
Antioksidanlı gıdaları bolca tüketmek lazım. Domates önemli bir gıda. Özellikle domates kabuğunun sperm kalitesine olumlu etkileri birçok araştırmada gösterilmiştir. Kahveyi neden önermiyoruz! Çünkü içinde kafein bulunuyor ve kafeinin 200 mg’ı geçmesi durumunda sağlığa doğrudan olumsuz etkide bulunduğunu biliyoruz. Uzmanların önemli bir bölümü kahvenin içinde fazla miktarda kafein olması sebebiyle günlük 200 mg üzerine geçilmemesini tavsiye ediyor. Kahve dışında da kafeinli gıdalar tüketilirken de bu günlük miktarın üzerine çıkılmaması gerekiyor.