Ankara

Fethi Yaşar: Ankara’nın Eksiklerini, Siyasetten Uzak, Ankara’nın Hayrına Birleştirmemiz Gerekiyor

Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi tarafından “Aksiyona Geç” sloganıyla düzenlenen Ankara Kültür Sanat (AKS) 101 Çalıştayı ikinci gününde devam etti. "Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat Oturumu"nun üçüncüsünde konuşan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bugün Ankara’dan çok daha küçük vilayette bir fuar alanı varsa Ankara’da bir fuar alanı yoksa bu bizim ayıbımızdır." dedi.

 Moderatörlüğünü Halil İbrahim Yılmaz'ın yaptığı "Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat Oturumu"nun üçüncüsünde Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin söz aldı. Oturumda ismi yer alan Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu ise özel bir durum nedeniyle oturuma katılamadı. Belediye başkanları belediyelerinde kültür sanat ile ilgili çalışmalarını ve yapılacak projeleri anlattı.

Çalıştayda önce Müzik Araştırmacısı ve Yazar Kubilay Dökmetaş sahnede performans gösterdi. Ardından opera sanatçısı ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Genel Başkanı Mehmet Yılmaz da "Efem" türküsünü seslendirdi. 

Yılmaz: “Atatürk’ün en büyük sanat eseri demokrasi çığlığının atıldığı bu kentte ilan edilen Cumhuriyet’tir”

Oturumun moderatörlüğünü yapan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Yer Ankara konu kültür ve sanat olunca büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan olmaz. Atatürk’ün sanat anlayışını en iyi özetleyen cümlesi ‘Efendiler! Hepiniz mebus olabilirsiniz, hepiniz vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.’ Büyük lider olduğu dünya kabul edilen Atatürk, aynı zamanda en büyük sanatçı da olmuştur ve Atatürk’ün en büyük sanat eseri demokrasi çığlığının atıldığı bu kentte ilan edilen Cumhuriyet’tir. Dünyada savaş ortamında kuruluş emri verilen tek müzenin Etnografya müzesi olması Atatürk’ün sanata ne kadar değer verdiğinin göstergesidir.” dedi.

Yaşar: “Ankara’da bir fuar alanı yoksa bu bizim ayıbımızdır”

Ardından Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara için fuar alanının önemine dikkat çekti ve şunları söyledi: 

“Ankara eskiden ben geldiğimde bir memur şehriydi. Şimdi bir sanayi ve ticaret şehri. Ankara dördüncü dereceden ihracat yapan bir il. Bugün Ankara’dan çok daha küçük vilayette bir fuar alanı varsa Ankara’da bir fuar alanı yoksa bu bizim ayıbımızdır. Buradan Ticaret Odası ve Sanayi Odası başkanlarına, ticaret yapan herkese sesleniyorum. Bu konuda Sayın Mansur Yavaş, benim önerimle burası yapılırken buranın ticaret odasına, sanayi odasına, esnaf odalarına çeşitli kuruluşlara hisseler verilmiş. Bunlar şimdi para yatıramadığı için ‘bana devretsinler ben yapayım’ dedi. Onlar da orayı devrettirmiyor ve bugün artık bir fuar alanı. Fuar alanı deyip geçmeyin. Sadece sanayiciler için değil otelciler için ticaret alanları için Ankara’nın tanıtılması için en büyük yatırımlardan bir tanesidir. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki şehirleri fuarla ayaktadır. Onun için Ankara’nın eksiklerini, siyasi münazaralardan uzak ortak aklı, düşünceleri Ankara’nın hayrına olan noktada birleşmemiz gerekiyor. Ankara’yı boşaltıyorlar. Hâlâ Ankara’yı bir başkent olarak görmeyen bir zihniyet var. Bu toplumumuzun içinde maalesef var ama Ankara durdukça Cumhuriyetimizin başkenti olarak ilelebet yaşacak.”

Çetin: “Belediyeler bu işin neresinde, ne kadar olmalı?”

Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, çocuklar için tiyatro okulu açtıklarını söyledi. Çetin şu ifadeleri kullandı:

“Hepimiz kültür merkezleri açıyoruz, yaşam alanları yapıyoruz. Orada birtakım sanatsal faaliyetler ve kurslar veriyoruz. Bunlar için emek harcıyoruz ve gerçekten sizin adınıza bir maliyet ödüyoruz. Belediyeler bu işin neresinde, ne kadar olmalı? Yetenek avcılığı noktasında ‘evet’, geliştirme dersleri ve öğrenme noktasında ‘evet’ ama sonra geliştidiğimiz insanlar nereye gidecek? Bu bizim en ciddi sorularımızdan biri. Bir örnekle açıklayalım, 679 koltuk kapasitesiyle Ankara’nın devlet tiyatroları sahnesiyle Pursaklar’ın en büyük sahnesini yaptık. Daha büyük salonlar elbette var. Net rakam veriyorum, 69 oyun 173 seanslı oynamış ve 120 bin 144 biletli izlenmiş. Cuma-Cumartesi günü için oynanacak oyun için şu an bilet bulamazsınız. Bir taraftan profesyonel sanatçılar ve oyunları insanlarla buluşturduk. Diğer taraftan da yetenekleri keşfedelim dedik. Bir tiyatro okulu açtık. Burada şu an itibariyle 200 kişi kurs alıyor. Şu ana kadar yedi farklı oyun çıkardılar. Bu çocuklar bu alanda ilerlemek istiyorlarsa konservatuarlar var, kendilerini gösterecekler. Ama benden de beklentileri var.”

Özarslan: “Anadolu coğrafyasında birçok kültür ve sanatın çok büyük bir zenginliğinde yaşıyoruz” 

Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ise şöyle konuştu:

“Biz de Anadolu coğrafyasında birçok kültür ve sanatın çok büyük bir zenginliğinde yaşıyoruz. Bizler Türk milleti olarak yaşadığımız ilk coğrafyadan son coğrafyasına kadar kültürümüz yani yol göstericilerimiz gerçekten namzet insanlar. Orada Türkistan’da kendi yetiştirmiş, o kültür dokusunu kendi yaşam kültürüyle bağdaştırmış bir neslin evlatlarıyız. Bunun en büyük örneğini biz Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu Erenleri dediğimiz o Horasan’dan gelen Erenlerin kültür kodlarında görüyoruz. Bu kültür kodlarını lütfen sadece dini bir değerler olarak görmeyin. Bu konuların Türkiye’de ders kitapların okunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken en mühim konulardan birisi. Neden? Çünkü biz millet olarak öyle bir yola sahibiz ki bu erkan bizi her zaman donatarak, besleyerek getirmiş. İşte bunun adı kültür, sanat ise nedir? Türkler atla çul üstünde gidiyorlarmış, ama Anadolu coğrafyasına yakınlaştığımız dönemi düşünün. Acemlerle karşılaşıp semerciliği öğrenmişler ve ata nasıl daha konforlu bineceğinin sanatsal eserini kendileri oluşturmuşlar.”

Kasap: “Dört yıl içerisinde günübirlik turizmi yatılı turizm noktasına getirmek istiyoruz”

Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, ilçedeki turizmde yatak kapasitesini arttırmaya yönelik planlarına ilişkin şunları söyledi:

“Hanımların gastronomisiyle ekonominin içine kattı. Bizim Beypazarlılar evinde dolmayı sarar kendi tüketir. Başkanımız bizzat bunların ekonomiye yönlendirilip hafta sonu ürettiklerini orada satmalarına yardımcı oldu. Fakat bizden önceki süreçlere ben maalesef fetret dönemi diyorum. O süreçte günübirlik bir turizm vardı. Sebebi yatak kapasitemiz yeterli değildi. Önümüzdeki dört yıl içerisinde günübirlik olan turizmimizin inşallah yatılı turizm olma noktasına gelmesini istiyoruz. Ama bunu tek yönlü değil yani sadece Beypazarı olarak düşünmüyorum. Bizler komşu belediyeler olarak Güdül, Ayaş, Beypazarı ve Kazan bir birliktelik yaptık. Amacımız komşu belediyeler arasında bir dayanışma sağlamaktı. Turizm noktasında da sadece Beypazarı olsun istemiyoruz. Bizler Beypazarı olarak yatılı turizmi aktif hale geçirebilirsek o zaman gerçekten insanımız parayı kazanabilir.” 

Moderatör Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’da kültür ve sanatın nasıl daha çok geliştirilebileceği konusunda kapsamlı çalıştayın ikinci turunun da işaretini verdi.