ABB, Başkent’in zengin tarihini ve kültürel mirasını tanıtmak amacıyla yabancı diplomatlar için gezi programı düzenledi. Roma Tiyatrosu, Ankara Kalesi, Aslanhane Cami ve Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi gibi önemli tarihi noktaların ziyaret edildiği programa çeşitli ülkelerin diplomatik temsilcileri katıldı.
Geziye, El Salvador’un Ankara Büyükelçisi Hector Enrique Jaime Calderon, Bosna-Hersek’in Ankara Büyükelçisi Mirsada Colakovic, Belarus’un Ankara Büyükelçisi Anatoli Glaz, Malta’nın Ankara Büyükelçisi Marisa Ferrugia ve Panama’nın Ankara Büyükelçisi Karina AriasFonseca’nın yanı sıra Türkiye’nin eski Büyükelçilerinden Sibel Algan ve Akın Algan, Avrupa Birliği Komisyonu Ankara Temsilciliği’nden Miray Akdağ, Endonezya Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Danny Perkasa ile Panama Büyükelçiliği Ekonomi Müşaviri Mario Alberto Julio katıldı.
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Ankara Kent Konseyi (AKK) Diplomasi Meclisi Başkanı Büyükelçi Metin Kılıç, Diplomasi Meclisi üyeleri Engin Öktem, Serenad Altan ve Serkan Mergen de heyete eşlik etti.
Ankara’nın kültürel değerlerini yerinde inceleme fırsatı bulan diplomatlar programın ardından Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde düzenlenen kahve molasında bir araya gelerek geziyle ilgili izlenimlerini paylaştı.
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, etkinliğe ilişkin şunları söyledi:
“ABB olarak Roma Tiyatrosu ve Arkeopark alanı başta olmak üzere Tarih Kent Merkezi’nde Ankara’da görev yapan Büyükelçilerimizi konuk ediyoruz. AKK Diplomasi Meclisi ile yaptığımız iş birliği neticesinde Ankara’da var olan tarihi kültürel mirasın da burada yaşayan yabancı misyon tarafından bilinir hale gelmesini düşünerek bu projeyi başlattık. Kale’de gezimiz var. Aslanhane Cami UNESCO’nun kesin listesine dahil olmuştu. Orayı da görmek istediler. Yani bir kez daha UNESCO'nun önemi de ortaya çıkmış oluyor. Zira UNESCO'ya giren yerleri yabancı temsilciler özellikle görmek istiyorlar.”
AKK Diplomasi Meclisi Başkanı Büyükelçi Metin Kılıç ise kentte yaşayan diplomatların Ankara’yı tam anlamıyla tanıyamadıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Çünkü Ankara’nın belli merkezlerinde oturuyorlar ve hafta sonları mümkün oldukça Türkiye’nin daha turistik yerlerine gidiyorlar. Ankara’nın çevresinde de onların ilgileneceği çok şey var. Gordion Polatlı var, Beypazarı var, Güdül var… Şehir merkezinde onların her zaman göremedikleri, göremeyecekleri yerler var. Gezimizde Ankara’daki kültür mirasının nasıl korunduğunu ve muhafaza edildiğini diplomatlara göstermek amacıyla Roma Tiyatrosu’ndan başladık ve Kale’ye, Aslanhane Cami'sine kadar diplomatlara gezdirdik. Ankara’daki bir diplomat Kale’yi biliyor. Çünkü heyeti geliyor. Dolayısıyla İç Kale’yi hepsi biliyor ancak İç Kale’nin içinde nereler otantik, nereler restore edilmiş, nereler hangi dönemden kalma onları bilmiyorlar. Bu sefer onu öğrendiler. Biz bu ziyarette onlara normalde gezemeyecekleri, göremeyecekleri Ankara’nın kültür mirasını oluşturan yerleri gösterdik.”