Teknoloji

Verimlilik ve Teknoloji Fuarı Açıldı

Ankara Bilim Üniversitesi, üretim ve teknolojide verimliliği ve farkındalığı artırmak, Türk eğitim ve iş hayatına katkı sağlamaya devam etmek amacıyla 2018 yılından beri “Verimlilik ve Teknoloji Fuarı”nı gerçekleştiriyor. İlk olarak 2018 yılında Ankara’da düzenlenen fuarın, bu yıl altıncısı yine Ankara’da ATO Congresium Fuar ve Kongre Merkezi’nde 8-10 Şubat tarihlerinde düzenlenecek. TOGG, ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, SAMSUNG gibi 127 teknoloji üreten ve uygulayan kurum ve kuruluşun yer alacağı fuar etkinliğine katılım ücretsiz olacak. Fuarda paneller, seminerler, sertifikalı eğitimler de gerçekleştirilecek.

Türkiye Verimlilik Vakfı Yönetim Kurulu ve Ankara Bilim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Başkanı Cemalettin Kömürcü, “Gelecek İçin Teknolojiler” temasıyla gerçekleşecek olan “6.Verimlilik ve Teknoloji Fuarı” hakkında ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Kömürcü şunları söyledi:

“BU FUAR SÜRECİ İÇERİSİNDE KONFERANS SALONLARINDA DA 60’A YAKIN ETKİNLİĞİMİZ VAR”

“Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nı ilk defa 2018 yılında bu kongre ve fuar merkezinde gerçekleştirdik. Bu sene de altıncısını icra edeceğiz. Ankara Bilim Üniversitesi ve Türkiye Verimlilik Vakfı’nın ev sahipliğinde yapacağımız bu fuarda inşallah üç gün boyunca 100’ün üzerinde teknoloji üreten ve bu teknolojiyi kullanan kurum kuruluşların stantlarını burada göreceğiz. Bu fuarın birkaç tane özelliği var. Bunlardan bir tanesi; fuarımızın önemli bir kısmını biz tamamen ücretsiz olarak girişimci firmalara ayırdık. Yani yeni teknoloji üretmeye başlamış ya da niyet etmiş firmalara önemli bir yer verdik burada. Bu sayede yeni başlayanlarla teknoloji devlerini bir araya getirip, onlarla toplantılar yapıp bir işbirliği içerisinde her ikisinin de duyduğu ihtiyacı karşılama noktasında çaba ve gayret içerisindeyiz. Bunun yanı sıra bu fuar süreci içerisinde konferans salonlarında da 60’a yakın etkinliğimiz var.

Sektörde teknoloji alanında liderlik yapan isimleri biz dinleyicilerimizle buluşturuyoruz. TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN başkanı gibi pek çok teknoloji kuruluşunun CEO’larını buluşturuyoruz. Özellikle financial technology (Finans teknoloji) alanında da panellerimiz var.

“HÜRJET’İ YAPAN MÜHENDİSLER, UZMANLAR GELİP BURADA ÖĞRENCİLERE İKİ SAATLİK EĞİTİMLER VERİYORLAR VE BUNU SERTİFİKALANDIRIYORLAR. BU BİZİM EN ÖNEMLİ AMAÇLARIMIZDAN DA BİR TANESİYDİ”

ASELSAN, TÜBİTAK gibi pek çok kuruluşumuzun da vermiş olduğu sertifikalı eğitimlerimiz var burada. Örneğin dışarıda görmüş olduğunuz HÜRJET’i yapan mühendisler, uzmanlar gelip burada öğrencilere iki saatlik eğitimler veriyorlar ve bunu sertifikalandırıyorlar. Bu bizim en önemli amaçlarımızdan da bir tanesiydi. Bu fuarın temelinde yatan birkaç kavram var. Bu yılki mottomuz; Gelecek için teknolojiler. Tarım, eğitim ve sağlık teknolojileri diye alt başlıklar halinde panellerimiz, seminerlerimiz yoğun bir şekilde icra edilecek.

Bütün stant alanlarında her bir kurumun kendi özel çalışmaları olmakla beraber birkaç tane özel kavramımız var. Yapay zeka ve Metaverse gibi kavramlar bu teknolojinin ana konuşulan konu başlıkları olacak.

“BU YIL ÖZELLİKLE YAPAY ZEKA BU FUARIN EN ÇOK ÖNE ÇIKAN UNSURU OLACAK GİBİ DURUYOR”

Bu fuarımıza 2018 yılında ilk başlattığımızda ziyaretçimiz yaklaşık 120 bin civarındaydı. Geçen yıl bu rakam 82 bine kadar ulaştı. Bu yıl 90 bin civarında bir ziyaretçi bekliyoruz. Burada her yıl Türkiye’de üretilen teknolojilerin yenisini görme fırsatı buluyoruz. Özellikle ben fuar alanını önceden gezdiğimde otomotiv teknolojileri noktasında elektrikli araçların artık tamamen yer aldığını görüyoruz. Çünkü daha önceki fuarlarımıza katılan otomobil firmaları teknolojilerini petrol yakıtlarıyla olan araçlarını koyuyordu. Artık tamamen elektrikli araçlarını ön plana çıkarıyorlar. Bilişim firmalarının yapay zeka üzerine yapmış oldukları çalışmalar ön plana çıkıyor ve bu yıl özellikle yapay zeka bu fuarın en çok öne çıkan unsuru olacak gibi duruyor.

“GEÇEN YIL 11’E YAKIN FİRMAMIZ BURADA YATIRIM ALDI”

Girişimci firmalarla büyük firmaları bir araya getiriyoruz. Daha önceki etkinliklerimizde ve her yıl biz bunların dönüşlerini, dönütlerini alıyoruz. Geçen yıl 11’e yakın firmamız burada yatırım aldı. Bu bizim en çok gurur duyduğumuz işlerden bir tanesi. Bu yıl da bu ve benzeri yatırımlar olacağını düşünüyoruz. Çünkü ciddi bir katılım var. Hem kamu yöneticilerinin buraya ilgisi oldukça fazla. Kamunun ilgisi bizim için kıymetli. Çünkü dünyada ve Türkiye’de en büyük teknoloji satın almacısı kamu. Ve özellikle teknoloji firmaları kamuya ürettiklerini vermek üzere çok çaba sarf ettiklerinden dolayı bu önemli mecralardan bir tanesini oluşturuyor.

“ÖNÜMÜZDEKİ ÜÇ GÜN BOYUNCA BURADA ATO KONGRE MERKEZİ’NDE BÜYÜK BİR TEKNOLOJİ ŞOVU YAŞAYACAĞIZ. BÜTÜN ANKARALI GENÇLERİ, ÖĞRENCİLERİ, VATANDAŞIMIZI BURAYA BEKLİYORUZ”

Bu fuarın en önemli noktalarından bir tanesi; yaptığımız bütün etkinlikler halkımıza açık ve ücretsiz yapıyoruz. Aynı zamanda fuarın ekonomik gelirlerinin tamamı da Ankara Bilim Üniversitesi Türkiye Verimlilik Vakfı’nın bünyesinde öğrencilerimize burs olarak gidiyor. Dolayısıyla bu seneki katılımın daha yoğun olacağını nereden görüyoruz sorusunun cevabı olarak; eğitim panellerimizi açtığımızda kayıt için bir saat içerisinde doldu ve yenisi açtık. Bu panellere, eğitimlere yoğun bir talep var.

Önümüzdeki üç gün boyunca burada ATO Kongre Merkezi’nde büyük bir teknoloji şovu yaşayacağız. Bütün Ankaralı gençleri, öğrencileri, vatandaşımızı buraya bekliyoruz.