Ekonomi

TÜSEDAD 'Et Krizi Yaşanıyor' Diyerek Duyurdu: Fiyatlar Cep Yakıyor

Artan enflasyon rakamlarıyla beraber yükselen fiyatlar nedeniyle dar gelirli vatandaşlar kırmızı et tüketemez hale geldi. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği tarafından yapılan açıklamada süt fiyatlarının gıda enflasyonunu kontrol amacı ile baskılanmasının sonucu olarak et krizi yaşandığına dikkat çekilirken, Mayıs sonuna kadar 150 bin hayvanın teslim alınacağı belirtildi. Et fiyatlarının ise enflasyon oranında artmaya devam edeceğine dikkat çekildi.

Yükselen enflasyon rakamlarıyla beraber kırmızı et fiyatlarındaki artış hız kesmeden devam ederken, artan fiyatlarla beraber kırmızı et tüketmek dar gelirli vatandaşlar için hayal oldu.

TÜSEDAD Genel Başkanı Sencer Solakoğlu ile ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan arasında gerçekleşen görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamaya yapıldı.

'ŞİMDİ BATIDAN DOĞU İLLERİMİZE ET YOLLUYORUZ'

Açıklamada, 2015 yılında başlayan kontrolsüz hayvan ithalatının üreticinin zarar etmesine ve küçük aile işletmelerinin azalmasına sebep olduğu vurgulandı. Üreticilerin yeniden üretime dönmek istemediğine dikkat çekilerek, doğu illerinden batıya et gönderilirken şimdi doğuda üretimin azaldığına işaret edildi.

Açıklamada, süt fiyatlarının gıda enflasyonunu kontrol etmek amacıyla baskılanmasının et krizine yol açtığına vurgu yapıldı. ESK Genel Müdürü'nün iç piyasa fiyatlarını artırma gerekliliğine dikkat çektiği belirtilerek, iç piyasada üretimin teşvik edilip açığın dışarıdan karşılanmasına çalışıldığı ifade edildi.

ESK üzerinde ithalat lobilerinin baskısı olduğu ve özel şirketlerin ithalatı yapmaları için mücadele verdikleri kaydedildi. Ancak ESK'nin ithalatı devam ettirmek için mücadele verdiği ve Brezilya ve Uruguay ile yapılan anlaşmalarla önemli miktarda hayvan ithal edildiği ifade edildi.

'ET FİYATLARI ENFLASYON ORANINDA ARTMAYA DEVAM EDECEK'

TÜSEDAD, ithal hayvanlardan üreticiye verilen kısmın yüzde 5-10'unun yetersiz olduğunu belirtti ve sürecin uzunluğunun sebebinin anlaşmalar ve karantina süreleri olduğunu vurguladı. Et fiyatlarının enflasyon oranında devam edeceği ve önümüzdeki 2-3 yıl içinde arz talep dengesinin sağlanarak fiyatların düşebileceği öngörüsünde bulunuldu.