TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Ankara'nın Gölbaşı ilçesi Kırıklı Mahallesi'nde başlatılması planlanan kömür madeni projesi hakkında Ankara Valiliği’nin verdiği "ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı dava açtıklarını açıkladı.
Özer, Kırıklı Mahallesi'ndeki buluntuların ve Galatlardan kalan kalıntıların en az 3 bin yıldır bu topraklarda tarım yapıldığını gösterdiğini belirterek, "Buğday, arpa, nohut yetiştiriliyor. Proje alanı, 13 bin dekarlık köy arazisinin 11 bin dekarını kapsıyor. Tarım ve hayvancılık tamamen bitecek. Sular kuruyacak, yer altı ve yer üstü su kaynakları kaybedilecek, maden köyü susuzlaştıracak, su kalitesini ağır metallerle bozarak kullanılmaz hale getirecek" dedi.
'ÖNEMLİ BİR KUŞ ALANI VE ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİ VAR'
Nevzat Özer, kömür madeninin yol açacağı zararları ve bölgedeki doğal yaşama ilişkin şunları aktardı:
"Yaratılan toz ve emisyon, ruhsat alanı dışındaki toprakları da etkileyecek. En az 25 yıl boyunca, milyonlarca ton toprak yerinden alınıp başka yerlere taşınacak, ağır metallerin serbest kaldığı toz bütün bölgeye yayılacak. Mogan ve Eymir Gölleri’nin yer aldığı Özel Çevre Koruma Bölgesi etkilenecek.
Bu bölge, kuşlar tarafından barınma, üreme ve konaklama amaçlı kullanılan, Ramsar’a aday gösterilen önemli kuş alanlarından biridir. Bölgede 83 farklı kuş türü tespit edilmiştir. 47’si endemik olmak üzere 493 bitki türü bu bölgede yaşamaktadır. Toz, açığa çıkan ağır metaller ve gürültü, biyolojik çeşitliliğe zarar verecektir."
'KALİTESİZ KÖMÜR 200 KM UZAKTAKİ SANTRALE TAŞINACAK'
"Milyonlarca ton düşük kalorili kömür, 200 km uzaklıktaki Eskişehir Mihalıççık'ta bulunan santrale taşınacaktır. Yaratılan trafik, harcanan yakıt, kazalar ve toz emisyonu onlarca yıl sürecektir. Kömürlü termik santraller, yarattıkları toz ve emisyon, kullandıkları su ile küresel ısınmanın baş sorumlularından biridir. 30’dan fazla ülke kömürden çıkış programlarını açıklarken Türkiye’nin kömür ısrarını anlamak mümkün değildir."
'ŞİRKETİN RUHSAT ALANI İZİN İSTEDİĞİ ALANIN 44 KATI BÜYÜKLÜKTE'
"Bütün topraklar kaybediliyor, sular kirleniyor ve kaybediliyor, toz toprak ve emisyon köyü ve çevresini tehdit ediyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise 'ÇED gerekli değildir' kararı veriyor. Şirket, 11 milyon metrekare için kömür ruhsatı almış, ancak 249 bin 300 metrekarede kömür çıkaracağını söylemiş. 250 bin metrekare olsa, daha kapsamlı bir izne tabi olacak. ÇED Raporu hazırlanacak, halkı bilgilendirme, İnceleme Değerlendirme Kurulları, Nihai ÇED gibi süreçler de tartışmaya açılacaktır. Bu art niyet bile görülemiyor. Şirketin ruhsat alanı, izin istediği alanın 44 katı büyüklüğünde.
Kolaylıkla verilen bu izinler, geleneksel köy kültürüne olduğu kadar, bilim, vicdan ve hukukun duvarına da çarpacaktır. TEMA Vakfı Ankara Temsilciliği olarak toprağını, suyunu ve tarımını korumaya çalışan köy halkına saygılarımızı sunuyoruz."