Çankaya Belediyesi tarafından kurulan Organik Pazarı'nda, meyve, sebze, organik pamuktan yapılmış kıyafet, bakliyat gibi ürünlerin satışı yapılıyor.
Ayrancı ve Ümitköy'de her hafta pazar günleri kurulan pazardaki ürünlerin denetimlerinin nasıl yapıldığını ve ürünlerin kalitesini değerlendiren esnaf ve vatandaşlar, düşüncelerini ANKA Haber Ajansı'na anlattı.
Esnaf Döne Ağdoğan, şunları söyledi:
“Ürünlerimizin Organik Pazarı’nda satışını yapmadan önce fuarlarda tanıtımını yapıyoruz. Fuardaki tepkilere göre pazarda satışını yapabiliyoruz. Müşteriye ürünlerimizi anlatmıyoruz çünkü hepsinin denetimi ve fuarlarda tanıtımları yapıldığı için müşteriler ürünü alıp gidiyor. Hiçbir şey sorma ihtiyacı duymuyorlar.
Belediyeden gelip ürünlerimizi analize gönderiyorlar, sertifikalarını kontrol ediyorlar. Her yeni gelen ürünü tespit edip aynı işlemleri yapıyorlar. Eğer ürün hakkında bir şikayet gelirse onu analize yolluyoruz ve hata neyden kaynaklanıyorsa telafisini yapıyoruz.
"Organik olmayan bir ürünü getirip burada satma cesaretinde kimse bulunamaz"
Organik olmayan bir ürünü getirip burada satma cesaretinde kimse bulunamaz. Çünkü onlara uyarı bile yapmayıp tezgahlarını kapatıyorlar.”
Esnaf Fatmanur Demirtaş, “Denetimlerimiz her hafta organik pazarlarımızda numune alınarak yapılıyor. Bunun yanı sıra da bizlerin hem üretim alanlarından hem de paketlemelerinden sertifika kuruluşlarımız tarafından aylık ve yıllık denetimlerimiz oluyor. Müşteriler memnun çünkü ne yiyip ne içtiklerini biliyorlar. Garantili ürün tüketiyorlar” dedi.
Her hafta Organik Pazarı’ndan alışveriş yaptığını söyleyen Gürol Okay, şunları söyledi:
“Türkiye’den yurt dışına gönderilen gıdalar ülkeye geri dönüyor. Dolayısıyla pestisitler son derece tehlikeli. Bunların ise meyve ve sebzelerden çıkması mümkün değil. Özellikle önemli gördüğüm gıdaları ben gelip buradan alıyorum. Domates, salatalık, biber gibi gıdalarda pestisit çok daha fazla. Son zamanlarda meyvelerde de çok sık görülmeye başlandı. Çok riskli. Çocuklarımı da düşündüğüm için buradan her pazar alışveriş yapıyorum.
"Aileme sağlıklı gıda yedirmiş oluyorum"
Organik Pazarı’ndan alışveriş yapan Çiğdem Dönmez ise, “Buraya her hafta geliyoruz. Her ürünün sertifikası var. Buradan aldığım ürünleri buzdolabında, kağıt kesede sakladığım sürece iki, üç haftaya kadar saklayabiliyorum. En azından aileme sağlıklı gıda yedirmiş oluyorum” diye konuştu.
Çankaya Belediyesi Gıda Mühendisi Pelin Arslan Haydaroğlu, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
''Pazarımızda sertifikası olmayan ürünlerin satışı kesinlikle yapılmamaktadır. Sertifikası olan ürünlere ise -her ne kadar prosedüre uygun olsa da- yüzde 100 güvenemeyeceğimiz için her hafta ürünlerden numune alarak analize gönderiyoruz. Bunu yapmamızın nedeni; müşterilerimizin herhangi bir sorunla karşılaşmaması ve satıcının ürünlere başka bir şey karıştırıp karıştırmadığını anlamak.
''Sorunlu herhangi bir ürünün satışına izin vermeyiz''
Zorunlu olmamasına rağmen Çankaya Belediyesinin gıda mühendisleri olarak izinli günlerimizde ürünlerin kontrolünü yerinde yapıyoruz. Şimdiye kadar Organik Pazarı'nda satışa çıkan ürünlerde bir sıkıntı çıkmadı fakat çıkarsa pazarcıya ve üreticiye tavrımız çok net olur. Sorunlu herhangi bir ürünün satışına izin vermeyiz.
Organik Pazar'da satış yapan bütün üreticileri denetleyerek tek tek notlarımızı alıyoruz. Ayrıca stok kontrollerini de her hafta yaparak, pazarcıya hangi ürünü ne kadar sattığını soruyoruz. Az satılan ürünlerin ise nedenlerini araştırıyoruz.''