Özel okullarda öğrenim ücretlerine ek olarak yemek ve genel giderlerde yapılan yüksek oranlı zamlar, velileri ciddi bir ekonomik yük altında bırakıyor. Bazı yabancı liselerde 2025-2026 eğitim dönemi için hazırlık sınıfı ücretlerinin 2 milyon TL’ye yaklaşması beklenirken, ara sınıflarda öğrenim ücretlerine yapılan sınırlı zamların yerini diğer kalemlerde fahiş artışlar alıyor. Yemek ve genel giderlerde yüzde 100’ü aşan artışlar, velilerin tepkisine yol açıyor.

YEMEK ÜCRETLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Cumhuriyet'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel öğretim yönetmeliği kapsamında öğrenim ücretlerine zam sınırlaması getirilmesine rağmen, okullar bu sınırlamayı aşmak için yemek ve genel giderlere odaklanıyor. Veliler, yemek ücretlerinin mecburi tutulmasından ve yüksek fiyatlara rağmen hizmetin yetersiz kalmasından şikayetçi. Bir veli, “Çocuklar yemekleri yemiyor, biz göndersek kabul etmiyorlar. Yüksek yemek ücretlerini ödemek zorunda bırakılıyoruz,” diyerek durumu özetledi.

VELİLER MAĞDUR, ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

Yeni eğitim dönemi için öğrenim ücretlerinde yüzde 55’e varan artışların yanı sıra, yemek ve genel giderlerin de zamlanması, özel okulları tercih eden aileleri maddi olarak zorluyor. Özellikle bazı veliler, okulların yemek ve genel giderler üzerinden fırsatçılık yaptığını ve çocukların yemek hizmetinden memnun olmadığını belirtiyor.

Bir diğer veli, “Çocuklarımız eve aç geliyor. Okullar eğitim ücretine yapamadıkları zammı yemek ve genel giderlere yansıtarak bizleri mağdur ediyor,” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

İlkokullarda Yeni Dönem: Artık Karne Yok İlkokullarda Yeni Dönem: Artık Karne Yok

MEB’E ELEŞTİRİ: MÜCADELE EKSİKLİĞİ

Veliler, Millî Eğitim Bakanlığı’nın bu süreçte yeterince etkin bir rol oynamadığını düşünüyor. Bakanlığın yemek ve genel gider ücretlerine sınırlama getirilmesi gerektiğini belirten veliler, fırsatçılıkla mücadele çağrısı yapıyor. Durumun, özellikle yabancı özel okullara çocuklarını göndermek isteyen aileler için bile maddi açıdan sürdürülemez hale geldiği ifade ediliyor.