Gündem

Mansur Yavaş, Genç Akademi Zirvesi'nde Gençlerle Buluştu

20’inci Genç Akademi Zirvesi kapsamında Ted Üniversitesi Ata Sahnesi’nde gençlerle bir araya gelen Mansur Yavaş, “Öğrenci dostu bir kent olması adına Ankara’da bu konuda çokça çalışmalarımız var. Onların ders çalışacağı alanlar çok konforlu alanlar oluşturup hayatlarının her alanında ulaşım dahil eğitimlerinde biz de nispeten destek oluyoruz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 14-15 Aralık günlerinde gerçekleştirilen Bilkent Üniversitesi tarafından düzenlenen 20’inci Genç Akademi Zirvesi kapsamında Ted Üniversitesi Ata Sahnesi’nde gençlerle bir araya geldi.

"Gençlerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu” dile getiren Yavaş, “Bizlerin görevi kentte yaşayan herkesin her türlü ihtiyaçlarına destek olmak, onlara hayatı kolaylaştırmak, onlara konforlu bir hayat sunmak. Bu nedenle Gençlik Meclisi sürekli toplanıyor, Kent Konseyi bünyesinde karar alıyor ve bu taleplerini biz de Belediye Meclisi’nde götürüyoruz. Belediye Meclisi’nde de genellikle oy birliğiyle destek kararları çıkıyor çünkü herhangi b ir yerde bir sorun varsa o sorunu yaşayanlar gerçekten en kolay çözümü mutlaka bulacaklardır” dedi. Yavaş şöyle konuştu:

“Öğrenci dostu bir kent olması adına Ankara’da bu konuda çokça çalışmalarımız var. Onların ders çalışacağı alanlar, çok konforlu alanlar oluşturup hayatlarının her alanında ulaşım dahil eğitimlerinde biz de nispeten destek oluyoruz. Eğer biz bugün bir devlete gerektiğinde şiddet kullanması yetkisini veriyorsak sonuçta bizim adımıza kullanması için veriyoruz. Dolayısıyla, verdiğimiz yetkiler sonuçta bir kişi veya birkaç kişi tarafından kullanılıyor ama sonuçta bu bizim hep beraber verdiğimiz vergilerle belediyeler ve hükümette dahil o şekilde yönetiliyor. Biz de devlete diyoruz ki verdiğimiz vergilerle bize güvenlik sağlayın, adil bir gelir dağılımı ve vergi adaleti yapın diyoruz ki bu ülkede hiç kimse kimseye ihtiyaç duymadan yaşasın.

Bu yetkide eleştireceğimiz şey yok mudur? Sadece iktidarı eleştirmek için veya siyaset yapmak için konuşmuyorum. Madem biz devlete böyle bir yetki verdik ve bunu da anayasal sözleşme toplum sözleşmesi olan bir anayasayla yaptık o zaman haliyle bu yetkiyi veren insanlar yetkinin, asıl sahibine karşı sorumludurlar. Bu neden devletin olarak iyi bir eğitim vermesi ve iyi bir iş bulması gerekiyor. Ama gördüğümüz kadarıyla biz yılardır şunu beceremedik. Gerçekten bu ülkede okulları açarken sadece sayı olarak ‘Şu kadar üniversitemiz oldu’ diye tüm illerde üniversite açmakla övündük. Halbuki öyle değil. Açtığımız üniversitelerin kalitesiyle, dünyadaki diğer üniversitelerle yarışmasıyla ve bu üniversitelerden mezun olan herkesin okullar en iyi iş dünyasında koşan bir eğitim sistemi kurmalıydık. Yapamadık maalesef bunu.

Prof. Dr. Selçuk Şirin diyor ki Avrupa’da üniversitelerde öğrencisi sayısı son derece az, herkes üniversitede okumak istemiyor. Teknik okullarda okuyup bir an evvel hayata atılıyorlar. 4-5 yıl önceden hayata atılıyor. Avrupa’da gerçekten üniversitede okuyanların sayısı az. Bir de ne kadar çok öğrenci sayımız fazla diye övünüyoruz ama açtığımız okullardan sonra mezun olup da insanlar iş bulamayınca tabi ki gençler ve aileler hayal kırıklığına uğruyor.

Bugünkü hükümet, seçimlerde söz verdiği için söylüyorum ve aynı zamanda yüksek puanlar alıyorsunuz ama mülakatlarda eleniyorsunuz. Mülakat sisteminin mutlaka ve mutlaka ortadan kaldırılması lazım. Çünkü devletin size bir sözü var. Devlet, bütün insanlarına eşit, adaletli davranmalıdır. Siz acaba iş bulabilecek miyiz diye endişe ederken, belli bir grup nasıl olsa benim işim garanti diye hareket ederse o zaman siz bu yetki verdiğiniz devlete güveniniz sarsılır. Bu yüzden mülakatın ortadan kaldırılıp, başarı ve liyakatın mutlaka ve mutlaka ön plana çıkması gerekiyor. ”

Mansur Yavaş, konuşmasını bitirdikten sonra kendisine plaket ve çiçek takdim edildi. Toplu fotoğraf çekimi sonrasında ise Yavaş, bu organizasyonu düzenleyen herkese tebrik ve teşekkürlerini ileterek tören salonundan ayrıldı.