Kurban Keserken Bunlara Dikkat!

Türkiye Kasaplar Federasyonu Ankara temsilcisi Sebahattin Bulut, kurban kesim işlemlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini ANKA Haber Ajansı'na anlattı: "Belediyelerin göstermiş olduğu kurbanlık alanları var. Et soğumalı, sıcak haldeyken ağzı kapalı kovalara konulmamalı. Kasaplık ruhsatı olmayan, işin ehli olmayan, ustalık belgesi olmayan kişilere etlerinizi emanet etmeyin."

Gündem 16.06.2024, 14:30 15.06.2024, 12:25
Kurban Keserken Bunlara Dikkat!

Kurban Bayramı başldı. Bütçesine göre kurbanlık hayvan alan yurttaşlar, bayramda kurbanlarını kesecek. Her sene kurban kesiminde yaralanmalar ve kesim işlemi sırasında ve sonrasında sorunlar da baş gösteriyor. Yaklaşık 30 yıldır kasaplık yapan, Türkiye Kasaplar Federasyonu Ankara temsilcisi Sebahattin Bulut, kurban kesim işlemi sırasında yapılması gerekenleri ANKA Haber Ajansı'na anlattı. Bulut, işin ehli kişilerin kurban kesmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"İşin ehli kesecek kurbanı. Bıçak tutmasını bilen, hijyenik kurallara uyacak dini dualarımızı bilen insanların yapması gerekiyor. Kişi bıçak tutmasından, hayvanı kesişinden belli olur. Eğer bu kişi bıçak tutmasını bilmiyorsa hayvan kesemez. Hayvanı murdar eder. Ustalık, kalfalık belgesi olan kişilere kurbanınızı emanet edin diye söylüyoruz her zaman için. İşin ehli olan, ustalık ve kalfalık belgesi olan zaten yaşı geçmiş büyüklerimiz bıçağı eline alıp hayvanı yatırış şeklinden ustalığını belli eder. Eğer bu kişi hayvanı yatırırken zorlanıyorsa, yatıramıyorsa bu kişi işi bilmiyor." 

Belediyelerin gösterdiği alanlarda kesim yapılmalı

Bulut, belediyelerin gösterdiği kurban kesim alanları dışında kesim yapılmaması gerektiğine, "Belediyelerin göstermiş olduğu kurbanlık alanları var. Bir tarafı kurban satış yerleri, bir tarafı da kesim alanı. Kurbanını çadırlardan alanlar götürüp hijyenik bir şekilde belediyemizin göstermiş olduğu yerlerde kurbanını kestirebiliyor. Sokak aralarında kaçak kurban kesenler oluyor. Bıçak tutmasını bilmiyor, hayvanı yaralıyor ve elinden kaçırıyor. Kaçırdığı zaman sıkıntılar çıkıyor. Kurban kesim alanlarında işi bilmeyen kişilere işi bilenler müdahale ediyor, yardım ediyorlar" diyerek dikkati çekti.

"Et soğumalı, sıcak haldeyken ağzı kapalı kovalara konulmamalı"

Vatandaşın sağlığı için eti nasıl muhafaza etmesi gerektiğini anlatan Bulut, etin hayvan kesildikten sonra bir süre beklemesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Diyoruz ki kurban kesildiği zaman sofra bezleri serilir, sofra bezlerinin üzerine etler yayılır. 1,5-2 saat en azından beklemesi lazım çünkü et soğuyacak ve üzerindeki o kanı süzülecek. Soğuduktan sonra kovalara koyulacak ama ağzı kapatılmadan hava alacak şekilde muhafaza edecekler. Sonra etlerini mahalle kasaplarına emanet edecekler. Kasaplarımız, soğuk hava deposunda günlere yayarak bakteri olmayacak şekilde etleri muhafaza ediyorlar. Kasaplar etin bir kısmını hijyenik bir şekilde kıyma çekerler, kurban sahiplerine teslim ederler. Lütfen kurban etleriyle ilgili acele etmesinler, mahalle kasaplarına teslim etsinler günlere yaysınlar. Kurban etlerini kaplara koyuyorlar üstünü hava almayacak şekilde bırakıyorlar sıcak eti. Sıcak et kasaba gelene kadar kokuyor zaten."

"Büyükbaş kesim ücreti 5 bin liradan başlıyor"

Bulut büyükbaş kesim ücretlerinin şehirlere ve kesim şekline göre değiştiğini belirterek, "Büyükbaş bir hayvanın kesim ücreti şu anda piyasası 4,5-5 bin lira. Ama hayvanın büyüklüğüne bağlı bu şimdi daha büyük hayvan olur veya farklı kesim isterler. İnce ayrıntısına kadar girerse o da kasabın oradaki bileceği iş ona biz karışamıyoruz" dedi.

"Depolardan çıkarılan paslı kıyma makinaları mikrop saçıyor"

Kasaplardan farklı noktalarda kıyma eti çekiminin hijyenden uzak olduğunu ifade ede Bulut, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kurban Bayramlarında kömürlüklerden, depolardan çıkartılan kıyma makinalarıyla mücadele ediyoruz. Bu kıyma makinaları paslı mikrop saçıyor. Kirli makineler, tezgahlara getiriliyor insanlarımızın kurban etleri böyle mikrop saçan makinalardan çekiliyor. Kasaplarda kıyma makinelerinin soğutucusu var. Soğutucusu olan makinada çekeriz biz. Dışarıda, farklı meslek gruplarının çıkardıkları tezgahların üstüne koydukları kıyma makinalarının hepsi mikrop saçıyor. Çünkü makinenin bakımı yapılmıyor. Kasaplar her akşam mesai bittiği zaman makinelerini yıkarlar sıcak suyla, mikrop kapmasın diye. Sıcak suyla yıkarlar, sabaha hazırlarlar. Şimdi bir bakıyoruz her sokağın başında kıyma makinaları kurulu. Demircisi, yufkacısı, ayakkabı tamircisi kıyma makinesi koymuş. Kasaplarımız bunlarla başa çıkamıyorlar. Bakteri üretiyor. O kurban etini yiyen insanlarda mikrop yaratır yani. Mikrop saçar, bakteri üretir vücutta. Biz de vatandaşlarımızın sağlığını düşündüğümüz için diyoruz ki; sokaklarda kasaplık ruhsatı olmayan, işin ehli olmayan, ustalık belgesi olmayan kişilere etlerinizi emanet etmeyin."

Yorumlar (0)
banner8
12
az bulutlu
banner9
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 38 102
2. Fenerbahçe 38 99
3. Trabzonspor 38 67
4. Başakşehir 38 61
5. Kasımpasa 38 56
6. Beşiktaş 38 56
7. Sivasspor 38 54
8. Alanyaspor 38 52
9. Rizespor 38 50
10. Antalyaspor 38 49
11. Gaziantep FK 38 44
12. A.Demirspor 38 44
13. Samsunspor 38 43
14. Kayserispor 38 42
15. Hatayspor 38 41
16. Konyaspor 38 41
17. Ankaragücü 38 40
18. Karagümrük 38 40
19. Pendikspor 38 37
20. İstanbulspor 38 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 34 75
2. Göztepe 34 70
3. Sakaryaspor 34 60
4. Bodrumspor 34 57
5. Ahlatçı Çorum FK 34 56
6. Kocaelispor 34 55
7. Boluspor 34 53
8. Gençlerbirliği 34 51
9. Bandırmaspor 34 50
10. Erzurumspor 34 44
11. Ümraniye 34 43
12. Manisa FK 34 40
13. Keçiörengücü 34 40
14. Adanaspor 34 39
15. Şanlıurfaspor 34 38
16. Tuzlaspor 34 38
17. Altay 34 10
18. Giresunspor 34 7
Takımlar O P
1. M.City 38 91
2. Arsenal 38 89
3. Liverpool 38 82
4. Aston Villa 38 68
5. Tottenham 38 66
6. Chelsea 38 63
7. Newcastle 38 60
8. M. United 38 60
9. West Ham United 38 52
10. Crystal Palace 38 49
11. Brighton 38 48
12. Bournemouth 38 48
13. Fulham 38 47
14. Wolves 38 46
15. Everton 38 40
16. Brentford 38 39
17. Nottingham Forest 38 32
18. Luton Town 38 26
19. Burnley 38 24
20. Sheffield United 38 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 95
2. Barcelona 38 85
3. Girona 38 81
4. Atletico Madrid 38 76
5. Athletic Bilbao 38 68
6. Real Sociedad 38 60
7. Real Betis 38 57
8. Villarreal 38 53
9. Valencia 38 49
10. Deportivo Alaves 38 46
11. Osasuna 38 45
12. Getafe 38 43
13. Celta Vigo 38 41
14. Sevilla 38 41
15. Mallorca 38 40
16. Las Palmas 38 40
17. Rayo Vallecano 38 38
18. Cadiz 38 33
19. Almeria 38 21
20. Granada 38 21