Türkiye’nin 2011 yılında imzaladığı ve 10 Şubat 2012’de Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” Mart ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedilmişti.
Bu karar hem iç kamuoyunda hem de uluslararası kamuoyunda bazı tepkileri beraberinde getirmiş; Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) gibi kurumlar Türkiye’yi iptal kararını gözden geçirmeye çağırmışlardı.
Aile içi şiddet dahil olmak üzere kadına yönelik şiddeti önlemeyi ve failler için yasal dokunulmazlığı ortadan kaldırmayı amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline ilişkin tartışmalar gündeme geldiğinden bu yana sivil kadın örgütleri de buna tepki göstermiş ve sözleşmenin uygulamada kalması için gösteriler düzenlenmişti.
Sözleşmenin kimsenin cinsel yönelimleri nedeniyle ayrımcılığa maruz tutulamayacağını ifade eden maddesi bazı kişilerce eşcinselliğe teşvik şeklinde de yorumlanıyordu.
ERDOĞAN KARARI SAVUNDU
Mahkeme sözleşmeden çekilme kararının iptal edilmesi teklifini reddetmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararı Meclis’in alacağı bir karar değildir, Cumhurbaşkanlığı’nın attığı adım tamamen yasaldır” diyerek bu kararı savunmuştu.
CHP'NİN DANIŞTAY BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
Başta muhalefet olmak üzere, kadın kuruluşları protestolar düzenlerken CHP kararın durdurulması için yargı yoluna gitti. Kararın durdurulması için Danıştay'a başvuru yapıldı.
Danıştay, kararın yürürlüğe gürmesinden bir gün önce söz konusu talebi reddettiğini açıkladı ve oyçokluğu ile alınan kararda, sözleşmenin 80. Maddesinin yürütme organına, yani Cumhurbaşkanına fesih yetkisi verdiği belirtti.
Anayasa’nın 104. Maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu belirtilen kararda, “Cumhurbaşkanı değişen ve yeni koşullar itibarıyla anlaşmanın onaylanmasını erteleyebileceği gibi onaylamaktan tamamen de vazgeçebilecektir” denildi.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Dördüncü Ulusal Eylem Planı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde tanıtılacak.
EYLEM PLANI'NIN ANA BAŞLIKLARI
"Adalete Erişim ve Mevzuat (3 strateji, 22 faaliyet)"
"Politika ve Koordinasyon (5 strateji, 35 faaliyet)"
"Koruyucu Önleyici Hizmetler (8 strateji, 65 faaliyet)"
"Toplumsal Farkındalık (8 strateji, 77 faaliyet)
"Veri ve İstatistik (4 strateji, 28 faaliyet)" olarak belirlendi.