Etimesgut

Etimesgut'ta 10 Aralık Erişkin Lösemi Hastalıkları Günü Etkinliği

Etimesgut Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı 10 Aralık Erişkin Lösemi Hastalıkları günü için BİSENDER tarafından Kent Konseyi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, BİSENDER Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Kuzucu, Memorial Bahçelievler Hastanesi Erişkin Hematoloji ve Kemik İliği Nakil Merkezi’nden Prof. Dr. Emre Tekgündüz, Türk Kök Veri Tabanından Nakil olan hasta Reyhan Erdoğan ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Etimesgut Belediyesi Kent Konseyi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, lösemide tedavi olanaklarının artması, erişkin lösemi hastalarının ihtiyaç duyduğu kan ve kök hücre desteğini arttırmak ve erişkinlerde lösemi farkındalığının önemine vurgu yapıldı.

Basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı Çiğdem Kuzucu, “Bu yıl 10 Aralık Erişkin Lösemiler gününde “Bin Gönüllüden Biri Sen Ol Derneği” (BİNSENDER) olarak “Erişkin Lösemi Hastaları Günü” adı altında ikinci kez bir araya gelmekteyiz. 19 yaşına girdiği ilk günlerde tam 11 yıl önce oğlum Erdi Berkay’ı bu hastalık sebebiyle kaybettim. Doğum günü olan 10 Aralık tarihinde pek çok lösemili hastaya umut olmak amacıyla bu yola çıktım. Amacımız erişkin lösemisi hakkında toplumumuzu bilinçlendirmek, lösemide erken tanı ve tedavinin önemini vurgulamaktır. Lösemi sadece çocuk hastalığı değil, yetişkinlerde de görülmektedir. Yetişkin hastalara dikkat çekmek ve onlarında sesini duyurmak istiyoruz. Özellikle kan ve kök hücre bağışı konusunda farkındalık yaratmak, erişkin lösemi hastalarının ihtiyaç duyduğu kan ve kök hücre desteğini arttırmak için önemlidir.

“Erişkin Lösemi Sessiz Bir Savaştır”                                   

Her yıl milyonlarca insanı etkileyen erişkin lösemi, sessiz bir savaştır. Bu savaşta yalnız değiliz. Dernek olarak erişkin lösemi hastalarına umut olmak ve toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. BİSENDER olarak her yıl 10 Aralık’ta erişkinlerde lösemiye dikkat çekecek, birçok lösemi hastasına umut olacağız. Oğlum Erdi’yi yaptığım ve yapacağım işlerle yaşatmaya çalışıyorum. Hatta bu konuda 100’ün üzerinde pek çok farklı ilde kütüphane açtım. Umarım son olarak da, Ankara’da bir semt kütüphanesi açabilirim” dedi.

Akut ve lösemiler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Emre Tekgündüz, “Hastaların tedavi yaklaşımına löseminin tipi ve moleküler risk özelliklerine göre karar veriliyor. Hedefe yönelik ilaç kullanılabilecek mutasyonların saptandığı hastalarda akıllı ilaçlar ile tedavi başarısı anlamlı düzeyde artıyor. Bu nedenle sadece yüksek risk özellikleri taşıyan, birinci basamak tedavilere yanıtsız veya hastalığı nüks eden olgulara allogeneik (farklı bireyden) kemik iliği nakli yapıyoruz.” dedi.  

Lösemide erken tanı ve tedavi yöntemleri, kan ve kök hücre bağışının önemi ve daha pek çok konuda bilgilendirilen vatandaşlar, toplantı sonrasında BİSENDER Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Kuzucu ve Memorial Bahçelievler Hastanesi Erişkin Hematoloji ve Kemik İliği Nakil Merkezi’nden Prof. Dr. Emre Tekgündüz’e bu konuda merak ettikleri soruları sordular.