Çankaya Belediyesi kadın ve genç istihdamına yönelik kurs ve çalışmalarıyla Türkiye'de ilkleri gerçekleştirerek örnek projelere imza atıyor. Mesleki eğitimlerle yeni iş fırsatları yaratarak genç işsizliğine çare olan Çankaya Belediyesi, bu alanda aldığı eğitimle barista olan kursiyerinin işletmeci olmasına olanak sağladı. "İşbaşında Eğitim Programı" kapsamında 2023 Eğitim Öğretim yılında kursiyeri olduğu Barista eğitim programında Usta Öğretici olarak istihdam edilen Halil Miran Milli, şimdi de kendi kahvecisini açarak girişimci oldu. 

“BARİSTA MODÜLÜNÜ MEB'E İLK KABUL ETTİREN ÇANKAYA BELEDİYESİDİR”

Kurs sürecini aktaran ve Çankaya Belediyesinin barista eğitiminin Türkiye'deki önemine dikkat çeken Milli, "Çankaya Belediyesi ve Arabica Coffee House bu projeye başladığında ilk kursiyerlerden biri de bendim. Aldığımız eğitimden sonra Arabica’da işe başladım. Orada 6 ay çalıştıktan sonra başka bir şubeye sorumlu olarak gönderildim. Hacettepe Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri bölümünden mezun olduğum için de Arabica Coffee House tarafından Çankaya Belediyesine ve Halk Eğitim Merkezine usta öğretici olarak önerildim. Bu benim için de şaşırtıcı oldu çünkü 1,5 sene içerisinde kursiyer olarak başladım. Önce barista sonra şef oldum, daha sonra da usta öğretici ve şimdi de işletmeci olarak istihdama katkı sağlıyorum. Bu program, Türkiye’de MEB’e bağlı 159 saat eğitim veren sertifikalı tek barista kursu. Birkaç günlük kurslara çok yüksek meblağlar istenirken Çankaya Belediyesinde tamamen ücretsiz şekilde veriliyor ve hiçbir örneği olmayan 1 ay süren bir kahve kampı imkanı sağlıyor. Barista modülünü ilk kez MEB’e kabul ettiren de yine Çankaya Belediyesi, o nedenle bu kurs İş ve İstihdam Merkezinin uğraşlarıyla oluştuğu için çok değerlidir" dedi.

GENÇLERİN İSTİHDAMINA KATKI SAĞLIYOR

Halil Miran Milli, Çankaya Halk Eğitim Merkezi’nde barista olarak işe alındıktan sonra 100 öğrenci yetiştirerek mezun etti. Açtığı Preset Coffee kahve işletmesinde de gençlere istihdam olanağı sağladığını dile getiren Milli, "Açtığım işletmede kahve üzerine atölyeler ve workshoplar düzenliyoruz. Bu kafeyi arkadaşça yeni nesil bir işletme anlayışıyla yönetiyoruz. Makine operatörü yetiştirmektense artizan insanlar yetiştirerek daha yaratıcı şekilde kahvenin hakkını vermeye çalışıyoruz. Çalışan 4 sertifikalı baristamızla üçüncü nesil kahve üzerine çalışıyoruz. Şu an mahalle sakinlerinden de çok olumlu dönüşler alıyoruz. Kurs döneminde dersleri ezberleyip sözel olarak kahve teorisini anlatsaydım verimsiz bir eğitim olurdu fakat sektörden gelen biri olarak kazandığım tecrübeyle aktardıklarımla bu işi sanat gibi yaptığımız çok daha yaratıcı işler ortaya koyduğumuzu düşünüyorum" sözlerini kaydetti.

EUROPASS GEÇERLİLİĞİ DE BULUNUYOR

Çankaya Belediyesinin istihdam garantili 159 saatlik Barista Eğitimi Programında kahve tarihi, kültürü, hazırlanışının yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği, Etkili İletişim, Hijyen ve Sanitasyon gibi eğitimler de veriliyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerler, yurtdışında çalışma olanağı sağlayan Europass geçerliliği de bulunan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika almaya hak kazanıyor.

Çankaya'da kadınlar, "Şiddete ve Nefrete İnat Yaşasın Hayat" Sloganıyla Ter Döktü Çankaya'da kadınlar, "Şiddete ve Nefrete İnat Yaşasın Hayat" Sloganıyla Ter Döktü