Ekonomi

"Biz Emekliler Gömülmemiş Ölüleriz"

Van'da emekli vatandaşlar, 2025 yılı için asgari ücretin belirlenmesinin ardından emekli maaşlarına yapılacak zamdan umutlu olmadıklarını ifade etti. Emekli- Sen Van İl Başkanı Timur Sayyiğit, "Biz emekliler gömülmemiş ölüleriz. Bizi o dereceye getirdiler. Emekli yılı dediler bizi bitirdiler umarım 2025’in asgari ücret ya da çalışan, köylü yılı olacağını söylemezler" dedi.

Van'da emekli vatandaşlar, 2025 yılı için asgari ücretin belirlenmesinin ardından emekli maaşlarına yapılacak zamdan umutlu olmadıklarını ifade etti. Emekli- Sen Van İl Başkanı Timur Sayyiğit, "Biz emekliler gömülmemiş ölüleriz. Bizi o dereceye getirdiler. Emekli yılı dediler bizi bitirdiler umarım 2025’in asgari ücret ya da çalışan, köylü yılı olacağını söylemezler" dedi. Emekli Enver Özkaçmaz ise "Çocuğumu evlendiremiyorum. Eşim ve ben kıt kanaat geçiniyoruz. Ben yarın çocuğu evlendirdiğim zaman dünya kadar borç harca girerim" ifadelerini kullandı. 

Van’da emekli vatandaşlar, yeni yıldan umutlu olmadıklarını dile getirdi. Hadi Kavaz, "12 bin 500 lira maaş alıyorum. O kadar açız, gidip Suriye’ye yardım ediyor. Önce gelip bizi tok etsin" dedi.

"Dört kişi çay simit bile yese 27 bin ediyor"

Emekli- Sen Van İl Başkanı Timur Sayyiğit, şunları söyledi:

"Çay simit hesabıyla 4 kişilik ailenin sadece çay ve simit ile geçinmesi ayda 27 bin lira ediyor. Kaldı ki sen çay simit ile geçinen insanlara 4 kişilik aileye sen 22 bin lira maaş veriyorsun. Emekliye yarın öbür gün umarım asgari ücret gibi gülünç bir maaş ücret vermezler. O yıllar önce söylediği sözünde dursun sayın Cumhurbaşkanı, biz fazlasını istemiyoruz. Sadece o çay simit hesabına dönsün. 2002’den önceki söylemlerine dönsün o zaman ben Cumhurbaşkanlığı sisteminin adaletli bir sistem olduğuna kanaat getiririm. Aksi takdirde biz emekliler sürünüyoruz. Biz bu sürünmenin hesabını onlardan soracağız.

"Umarım 2025’in asgari ücret ya da çalışan, köylü yılı olacağını söylemezler"

Emeklilerin durumu eğer halkın içinde gezip sorarsanız emeklilerin ne kadar acı bir durumda olduklarını kendi gözünüzle göreceksiniz. 2024 yılını emekli yılı ilan ettiler, biz emeklileri gömmeyen ölü olarak kabul ediyorum. Yani biz emekliler gömülmemiş ölüleriz. Bizi o dereceye getirdiler. Emekli yılı dediler bizi bitirdiler umarım 2025’in asgari ücret ya da çalışan, köylü yılı olacağını söylemezler. Bu ülkede adalet olmadığı müddetçe ne esnafı ne köylüsü, öğrencisi, emeklisi, işçisi ne memuru hiç kimse rahat edemez.

"Onlar 12 bin TL’yi çocuklarına torunlarına harçlık veriyor"

İşsizler ordusu almış başını gidiyor. Emekliler olarak biz sıkıntıyı fazlasıyla yaşıyoruz. Şu anda 12 bin 500 emekli maaşı var. O 12 bin lirayı çocuklarına torunlarına harçlık olarak veriyorlar. Ya da bir ayakkabı parasıdır ya da hanımefendilerin 2-3 yıl önce 50 bin liraya çanta aldıklarına şahit oluyoruz ama biz emeklilere 12 bin 500 reva görüyorlar. Fakat şunu unutmasınlar her şeyin bir günü var. Günü geldiği zaman emekliler fazlasıyla bu insanlardan hesap soracaklardır. Çünkü geçinemiyoruz. Adalet her şeyin başıdır. Adalet oldu mu enflasyon da düşer. Enflasyonu yüzde 30 göstermeyin emeklileri de daha fazla mağdur etmeyin. Siz mağdur ederseniz gün gelecek emekli de sizi mağdur edecektir.”

"Erdoğan gençlere 'evlenin' diyor neyle evlensinler?"

Emekli Enver Özkaçmaz, "Dün Van basınında bir haber okudum. Sözde Sayın Cumhurbaşkanı Van’a 13 bin yeni üyeye karşılık tebrik mesajı göndermiş, Emeklinin, işçinin, esnafın, STK’nin maddi durumları bu kadar iyiyse bu kadar kişi üye oluyorsa, halkın bir sıkıntısı yoksa ben sizler aracılığıyla bütün AKP yöneticileri ve vekillere şunu söylüyorum. Neden halkın içine girmiyorlar. Madem 13 bin yeni üyeniz var. Halk, emekli, işçi, esnaf, çiftçi bu gidişattan memnunsa neden halkın içine giremiyorsunuz. Gelip halkın içine girip bunun kanıtını ispatlasınlar. Giremiyorlarsa demek bu bir yapmacık.

Hiçbir beklentimiz yok. Cumhurbaşkanı geçenlerde gençlere neden evlenmiyorsunuz çağrısı oldu. Bu önemli bir konudur. Ben bir emekliyim. Çocuğumu evlendiremiyorum. Eşim ve ben kıt kanaat geçiniyoruz. Ben yarın çocuğu evlendirdiğim zaman dünya kadar borç harca girerim. O sıkıntılar bir tarafa çocuk yarın bir gün evlendiği zaman o çocuğa da ben bakmak zorunda kalacağım. Daha çok batağa girip bankalara borçlanacağım ve çocuğumun akıbeti boşanmadır. Ülkede adalet yoksa ekonomide sosyal hayatta çökmüştür."

"Emeklinin çay içmeye cesareti yok"

Şefik Temelli, "Emeklinin durumu burada bir çay bile içmeye cesaret edemiyoruz. İmam Ali’ye soruyorlar: ‘Devletin dini var mıdır’. Diyor ki evet devletin dini adalettir. Eğer bir ülkede adalet hukukun üstünlüğü olmazsa emekli, esnaf, işçi de herkes perişandır. Bizim ülkemizde yüzde 80 emekçi çalışıyor. Yüzde 20’si yiyiyor. Bu kadar basit, bu ülkede adalet olsaydı bu böyle olmazdı. Yüzde 80 çalışıp yüzde 20 yemezdi. En azından eşit bir sistem olurdu. Ne ölüyoruz nede sağız öyle ortada bir geçimimiz var. Yeni yıldan fazla bir beklentim de yoktur çünkü her gün her gün zam var" dedi.

"26 yıldır çalışıyorum borcumu ödeyemiyorum"

Abdulkerim Hitit, "26 yıldır Van’dayım. Emekli olarak bu şartlarda geçinmek zordur. 1 milyon 800 bin borcun altından çıkamıyorum" dedi.

Kerim Yılmaz, "Valla geçim zor. Ben emekli olurken maaşım 2 buçuk milyon idi. Ekmek o zaman 300 liraydı. Şu anda maaşım 15-20 bine çıkmıştır ekmek 10 TL oldu. her şey 50 katına zamlandı. Artık kim ne yapıyor ne ediyorsa faturası bize kesiliyor. Biz bunu vicdanen kabul etmiyoruz ama gücümüz de yoktur. Sesimiz duyulmuyor. Bunu Allaha havale ediyoruz. Her seferinde de Allaha havale ediyoruz. Millet kaostadır geçinemiyor. Benim bir nebze olsa maaşım var ben bile geçinemiyorum. Kaldı ki işi gücü güvencesi olmayan vatandaş ne yapacak? Eğer bunlarda bu kadar vicdan varsa bu millete acımaları lazımdı. Çünkü millet zahmet çekiyor" dedi.