Türkiye'de yedi ilde, İstanbul, Ankara, Antalya, Antep, Erzurum, Ordu ve Denizli'de son sekiz ayda yaklaşık 200.000 doz aşı yapılamadı.
BAKANLIK SEKİZ SENEDİR VERİLERİ AÇIKLAMIYOR
Sağlık Bakanlığı sekiz yıldır aşı reddi verilerini taleplere rağmen açıklamıyor. Mayıstan bu yana aile hekimleri ellerinde kalan aşılar için form dolduruyor. İl Sağlık Müdürlükleri'ne gönderiyor.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Kırımlı, tek tek nedenlerini hesapladı.
HER AY ORTALAMA 15 BİN ÇOCUK AŞILANMIYOR
Ailelerin çoğunun gerekçesi aşı reddi çıktı. Her ay ortalama 15.000 çocuk aşılanmıyor. Ankara'da bireysel itiraz sayısı son sekiz ayda 28.065'e ulaştı.
Antalya'da 13.025 bireysel itiraz mevcut. Gaziantep'te 1.503 doz çocuk felci aşısı yapılmadı. 7.000 çocuğun doğduğu Ordu'da 5.000 dozun üzerinde aşı yapılmadı.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Kırımlı,Türkiye'de artan aşı karşıtlığı hakkında şunları ifade etti:
"BÜYÜK BİR SALGIN RİSKİ ANLAMINA GELİYOR"
- "İstanbul'da en az 15.000'e yakın, Türkiye'de en az 100.000 civarında çocuk şu anda aşısız. Bu büyük bir salgın riski anlamına geliyor.
- Biz 2025 yılında hiçbir bebeğimizin kızamıktan, boğmacadan ölmesini istemiyoruz. 200.000 doz kızamık, boğmaca, hepatit ve su çiçeği gibi salgın hastalıkların aşıları yapılamadı. Nedeni, ailelerin aşıyı reddetmesi.
"AŞIYI REDDEDEN AİLE SAYISI 100 BİNE YAKLAŞTI. VERİLER ÖRTÜLÜYOR"
-
Aşıyı reddeden aile sayısı 100.000'e yaklaştı. Önlenebilir hastalıklardan, aşıyla korunulabilir hastalıklardan kimse ölmesin istiyoruz. Sağlık Bakanlığı her ne kadar 'Sağlıkta çağ atladık. Tüm dünya bizi kıskanıyor' dese de, elindeki verileri açıklamayarak, bilgileri gizleyerek, gerçeklerin üstünü örtüyor."