Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) iştiraklerinden Belplas Ankara Termoplastik ve Bakım Onarım Hizmetleri Faydalı Mikroorganizma Üretim Tesisi'nde üretilen Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı organomineral ve mikrobiyal sıvı gübreler çiftçinin yüzünü güldürdü. Çifçinin tarlasında kullandığı gübreye ödediği paranın yarısının cebinde kalmasını sağlayan sıvı gübrelerin kullanıldığı tarlalarda yüzde 46'ya yakın verim artışı yaşanıyor. Gübre başta olmak üzere artan girdiler nedeniyle zorlanan çiftçiler ABB'nin sağladığı sıvı gübreler sayesinde rahat bir nefes aldı.

Faydalı Mikroorganizma Üretim Tesisi’nde yapılan üretim çalışmaları ile ilgili bilgi veren BelPlas Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Bedir 2 yıl boyunca verimsiz topraklarda yapılan denemeler sonucunda üretilen sıvı gübre ile 5'e yakın zararlı oluşumun engellendiğini kaydetti. Bedir, gübrenin kullanıldığı tarlalarda yüzde 46'ya varan verimlilik artışı yaşandığını kaydetti.  

"Mansur Başkanımız göreve geldiğinde öncelikle bu şirkete bir Ar-Ge Merkezi kurulmasını istedi. Kırsal kalkınma ile ilgili çalışmaları başlattı ve Ar-Ge'deki 13-14 mühendis arkadaşımıza da talimat verdi. ‘Önce sürdürülebilir, çevreci, çevreye zarar vermeyen ve çiftçinin rekoltesini artıracak, toprağı koruyacak torunlarımızın da bu lezzeti yiyebileceği ürünler üretin’ diye talimat verdi. Ar-Ge'miz bu konuda Çankırı Karatekin Üniversitesi ile çalıştı çünkü Çankırı, Türkiye'nin en tuzlu ve en verimsiz topraklarına sahip bir ilimiz. Oradaki hocalarımıza konuyu açtık önce laboratuvarımızda geliştirmiş olduğumuz organik ve organomineral gübrelerin 2 yıl boyunca denemelerini yaptık Macar fiği, siraçlık mısır, domates, buğdayda, arpada, yulafta ve çavdarda. Üniversite destekli raporlarımızı aldık bu raporlar çerçevesinde yaklaşık 4 ya da 5 tane zararlının oluşumunu engelledi. Çünkü bitkinin organik yapısını güçlendirdiği için o zararlıların barınmasına engel olan bir gübre olarak ortaya çıktı. Yüzde 40 ile 46 oranında da verimlilik alındı. Tabi zararlılar olunca pestisit yani zehir kullanması gerekiyor üreticinin en azından 5 zararlıyı yok etmek için zehir kullanmasının da önüne geçildi.

Sıvı gübre çevre dostu

Bedir açıklamasında, granül gübrenin doğaya verdiği zararların sıvı gübrede yaşanmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

Yapmış olduğumuz bu sıvı gübrenin en önemli özelliği granül gübre ile karşılaştırdığımızda granül gübre tuz esaslı bağlanıyor. Zaten ülkemizin toprakları tuzlu. Bu çözünürken toprağa tuz da ihtiva ediyor. Daha da kötüsü granül gübre yağmur yağdıktan sonra çözünürlüğü olan bir gübre. Bu çözünürlük olurken doğaya sera gazlarıyla alakalı bir gaz çıkışı oluyor. Bu gaz çıkışı da dünyadaki araçların egzoz gazından çıkandan daha fazla bir sera gazı oluşturuyor. Köylü bu granül gübreyi atmak için de yağmuru bekliyor. Bundan dolayı biz sıvı gübre ile atıldığında çiftçinin yağmur yağmasını beklemesine gerek olmadan kendi iç planını ona göre yapmasını sağlamış olduk. 

"ÇKS'ye kaydı olan çiftçimize yüzde 50 indirimli olarak dağıtımını yapmaktayız"

Tarımda artan gübre maliyetlerine karşı sıvı gübrenin çiftçinin bütçesini de koruduğunu açıklayan Bedir, 1 litre sıvı gübrenin fiyatının 16-18 lira arasında değiştiğini söyledi:

5 çeşit gübre üretiyoruz hepsi Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ruhsatları alınmış Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı'mız tarafından da Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydı olan çiftçimize yüzde 50 indirimli olarak dağıtımını da yapmaktayız. Biz tarım ülkesi olmamıza rağmen maalesef tarım ürünlerini ithal etmek zorundayız. Tarım stratejik bir ürün askerinizin elinde en güçlü silahlar olabilir ama ona enerji ve proteini veremezseniz tetiğe dokunmaz. O yüzden kendimize yetecek ürünlerimizi yetiştirmek ve aynı zamanda topraklarımızı da korumak zorundayız. Kimyasal gübrelerin hepsi topraklarımızda bitkinin alabileceğini alıyor kalan kalıntılar toprağı zehirlemiş oluyor. Her sene daha fazla atarak topraklarımızı daha fazla zehirlemiş oluyoruz. Bu kullanmış olduğumuz gübrelerde NPK'lı ve izelementli gübreler de var bitkinin ihtiyacı olan, kullanımı kolay sıvı gübre granül gübreden çok daha kolay atılabiliyor.

1 litre sıvı gübrenin fiyatı 1.5 litre su fiyatıyla eşit

Kamunun daha önce var olan piyasayı regüle etmesi gereken işleri özelleştirdiği için Mansur Beyin talimatı ile gübre fiyatlarını regüle edici bir fiyat aralığı belirledik. Bizim gübremiz litresi 32-36 lira arasında satılıyor, bunun yarısı da Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı'mızca verildiğinde 16-18 lira arasında bir rakama inmiş oluyor. Bu neredeyse 1.5 litre suyun fiyatına eşit bir miktar. Buradan kazanmak istediğimiz çiftçi daha uygun fiyata üretirse tüketici daha uygun fiyata tüketir. Mansur Başkanımız bunu kamusal bir görev edindirdi. Devlet Malzeme Ofisi ile görüşüyoruz, o kataloga girmeye çalışıyoruz. Almak isteyenler nakliyesini ve lojistiğini bizim yapmamız kaydıyla parasını Devlet Malzeme Ofisi'ne yatırması kaydıyla bir hafta içerisinde bütün belediyelere ve çiftçimize ulaştırabiliyoruz. İnternetten de sipariş verilebiliyor, gönderebiliyoruz. Mansur Başkanımızın talimatıyla bu ve benzeri çevreci ürünler 25'e yakın ürünümüz var bu ürünlerin hepsi çevreci ve sürdürülebilir ürünler çalışmalarımız devam ediyor. Bizim bu gübrelerimizin kullanılmasını ve bize geri dönüş yapılmasını bizim onlar tarafından denetlenmemizi istiyoruz. Üreci yaşadıkları şeylerle ilgili bizi yönlendirirlerse Ar-Ge'mizi ona yönlendirerek daha iyi çalışmalar yapabiliriz"

"Karşılaştırma yapıldığında bizim gübrelerin maaliyeti çok daha ucuz"

BelPlast A.Ş. Arge Müdürü Özgün Kırdar, katı gübreye oranla sıvı gübrenin hem daha uygun olduğunu hem de hasatta verime yüzde 50'ye varan verim sağladığını vurguladı. Kırdar açıklamasında şöyle konuştu:

Ankara'yı Yeşilin de Başkenti Yapan Mansur Yavaş'a Dünya Kalkınma Teşkilatı'ndan "Yeşil Enerji Ödülü" Ankara'yı Yeşilin de Başkenti Yapan Mansur Yavaş'a Dünya Kalkınma Teşkilatı'ndan "Yeşil Enerji Ödülü"

"Gördüğün bu yer organomineral ve mikrobiyal gübrelerimizi üretiminin yapıldığı yer. Üretim sürecimizde gübrelerimizin çoğu bitkisel menşeli olarak hazırlanıyor. Bitkisel ham maddelerimizi suda çözdükten sonra gerekli eklemeleri, takviyeleri yapıp NPK'lı ya da izelementli gübreler gibi bu tanklarda üretimlerini gerçekleştiriyoruz daha sonra paketleyip kullanıma hazır hale getiriyoruz. Tanklarımız 20 ton ve bir günde 20 ton üretebiliyoruz, NPK'lı gübrelerden mikrobiyal gübrelerde bu süreç daha uzun çünkü fermantasyon süreci oluyor. Çiftçilerimiz buraya gelip ne kadar gübreye ihtiyaçları varsa dönüme topraktan verilecekse 3-4 litre, yapraktan verecekse yarım veya bir litre kullanacakları dönüme göre bizden gübreyi alabiliyorlar. Sıvı gübreyi ya damla sulamayla ya da spreyleme yoluyla belirli dozajlarda tanklara koyup kullanacakları ürüne uygulamalarını öneriyoruz. Çiftçilerimiz daha çok katı gübreye alışık bunlar dönüme her uygulamada 15-25 kg toprağın ihtiyacına göre kullanılıyor. Bizim gübrelerimiz bahsettiğim yöntemlerle topraktan veya yapraktan maksimum 3-4 litre olacak şekilde veriliyor. Bu karşılaştırma yapıldığında aslında bizim gübrelerin maliyeti çok daha ucuza geliyor. Ek olarak özellikle Pro-7, Pro-10 gibi NPK'lı gübreler ve mikrobiyal gübreler kullanıldığında çiftçilerimizden aldığımız dönüşler yüzde 50 oranında hasatta verim sağladığı yönünde. Bunu da işin içine koyduğumuzda çok daha avantajlı hale geliyor."