Polatlı

CHP Polatlı İlçe Örgütü'nden 'Çiftçimizin Sesine Kulak Ver' Eylemi: Ya TMO'nun Üzerinden 'Kara Gün Dostudur' Lafını Kaldırın Ya da Yalan Söylemekten Vazgeçin

CHP Polatlı İlçe Başkanlığı, Ankara’nın Polatlı ilçesinde buğday fiyatlarına karşı “Çiftçimizin sesine kulak ver” eylemi düzenledi. Eyleme katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, “Sayın Yumaklı, ya sen çiftçilik yapmadın ya da çiftçinin derdinden anlamıyorsun” dedi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise “Hükümete sesleniyorum; ya Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) üzerinden 'kara gün dostudur' lafını kaldırın, ya da yalan söylemekten vazgeçin” diye konuştu.

CHP Polatlı İlçe Başkanlığı, Cumhuriyet Meydanı’nda çiftçilerin de katılımıyla buğday fiyatlarına karşı “Çiftçimizin sesine kulak ver” eylemi düzenledi. Eyleme, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever de katıldı. Eylemde konuşan çiftçi Ömer Lütfü Türker, şunları söyledi:

"Biz bu taban fiyatı kesinlikle kabul etmiyoruz"

"Ülkemizde her yıl Cumhurbaşkanı taban fiyatını açıklarken, bu yıl sadece bakanlığın sosyal medyasından duyurmak kaidesiyle taban fiyatlarını açıkladılar. Sebebi, fiyatın düşük olması. 83 milyon Türkiye'de yetiştirdiğimiz tüm sofralarda, çiftçinin ekmeği var, emeği var. Biz bu taban fiyatı kesinlikle kabul etmiyoruz.

"Çiftçi bu enflasyonun altından nasıl kalkacak"

Geçen yıl 8 bin 250 buğday satılırken, bu yıl 9 bin 250 taban fiyatı açıkladılar. Enflasyon yüzde 100. Çiftçi bu enflasyonun altından nasıl kalkacak? Biz bugün burada buna 'dur' demek istiyoruz. Bir an önce bu taban fiyattan vazgeçilmeli ve düzgün bir taban fiyat belirlenmeli."

"Ya TMO'nun üzerinden 'kara gün dostudur' lafını kaldırın, ya da yalan söylemekten vazgeçin"

Gökhan Günaydın ise şu açıklamayı yaptı:

"Hükümete sesleniyorum; ya Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) üzerinden 'kara gün dostudur' lafını kaldırın, ya da yalan söylemekten vazgeçin. Uyguladıkları yanlış tarım politikaları nedeniyle buğday ekim alanları 9.5 milyon hektar alandan, 6.4 milyon hektara düştü. Yani çiftçi tam 20 yıldır buğday ekmekten vazgeçiyor. Ancak bu sene tüy dikiyorlar. Geçen sene 7 lira olan arpaya 25 kuruş zam yapıyorlar. Geçen sene 8 bin 250 lira olan buğdaya yüzde 12 zam yapıyorlar ve 9 bin 250 lira diyorlar. Peki, yalancı TÜİK ne diyor? Enflasyon yüzde 75 diyor. Hepimiz biliyoruz ki, gerçek enflasyon yüzde 100'ün üzerinde. Ancak tarımdaki girdi fiyatları bu enflasyon rakamının da çok üzerinde çıktı. Yani siz, mazotu, gübreyi, zirai ilacı, tohumu geçen yıla göre yüzde 100'den daha fazla fiyatla almak zorunda kalacaksınız, ama size diyecekler ki, buğdayına yüzde 12, arpaya yüzde 3 zam yapıyorum. Bu nedir biliyor musunuz? 'Ben bu memlekette yerli çiftçiyi öldürmek istiyorum. Ben bu memlekette ithalat lobilerinin hükümetiyim' demektir."

"Çiftçi, çiftçilik yapmaktan vazgeçecek"

Erhan Adem ise şöyle konuştu:

"Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, geçen gün yaptığı açıklamasında, çiftçiyi bizim kışkırttığımızdan, bizim yoldan çıkardığımızdan bahsetmiş. Sayın Yumaklı, ya sen çiftçilik yapmadın ya da çiftçinin derdinden anlamıyorsun. TMO'nun verdiği fiyatlar, geçen seneye göre 1 lira artmış, yüzde 50 girdi maliyetinin arttığı bir noktada TÜİK'in verdiği yüzde 75 enflasyonun olduğu ortamda sen yüzde 12,5 zam yapmışsın. Ve diyorsun ki, 'çiftçi üretmeye devam edecek'. Hayır. Çiftçi, çiftçilik yapmaktan vazgeçecek. Bu şartlarda 20 yıldır buğday üretimi 20 milyon tonu geçmiyor. Bugün üretilecek miktar 20 milyon ton, 20 senede aynı rakam üretiliyor.

TMO'nun şimdiki görevi, 'çiftçiyi yok etme kurumu' olarak tarihe geçmiştir, tescillenmiştir. Bakın, Hatay'da, Adana'da buğday hasarı bitti. Orada çiftçi, fiyat geç açıklandığı için daha da ucuz fiyata malını satmak zorunda kaldı. Hem 6 Haziran'da fiyat açıklıyorsun, hem de geçen senenin üzerine 1 lira koyuyorsun. İnsan utanır, vicdansızlar. Bunlar sadece ithalat lobilerine teslim olmuş.

Bazı şeyler değişti ve değişecek. Bu ülkenin çiftçisi, gün gelecek, gülmeyi tekrar hatırlayacak. Bu çiftçi, bu milletin tekrar efendisi olacak. Biz bunun için sonuna kadar çalışacağız."