Bizim Ankara

Türkiye'nin Toplam Arazi Miktarı 23,9 Milyon Hektara Geriledi

Gündem

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de tarım arazilerinin hobi bahçelerine dönüştürülmesinin, tarım verimliliğini olumsuz etkilediğini belirtti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de tarım arazilerinin durumunu değerlendirerek, ülkenin toplam arazi miktarının son 20 yılda uzun ömürlü bitkilerle birlikte 26,6 milyon hektardan 23,9 milyon hektara gerilediğini açıkladı. Bayraktar, bu azalışın büyük ölçüde tarım arazilerinin kooperatifleşme sonucu hobi bahçelerine dönüştürülmesinden kaynaklandığını belirtti. Hobi bahçelerinin artışının, tarım arazilerinin parçalanmasını ve bu alanların verimli tarım için kullanılamaz hale gelmesini beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Toprak Bayramı dolayısıyla yayımladığı açıklamada, tarım arazilerinin korunması gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, toprağın sadece çiftçiler için değil, tüm insanlık için en değerli varlık olduğunu ifade etti. Binlerce hatta milyonlarca yılda oluşan toprağın, gelecek nesillere bırakılabilecek en önemli miras olduğunu belirterek, toprağın korunmasının herkesin sorumluluğu olduğunu vurguladı.

'KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ARAZİ MİKTARI AZALDI'

Bayraktar, atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve miras yoluyla bölünmesinin engellenmesi amacıyla yapılan çalışmaların sonuçlarını da paylaştı. 2019 yılında 23 milyon 99 bin hektar olan toplam işlenen tarım alanının, 2023 yılı itibarıyla yüzde 3,6 artarak 23 milyon 942 bin hektara ulaştığını bildirdi. Ancak, artan nüfus karşısında kişi başına düşen arazi miktarının azaldığına dikkat çekti.

Tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılmasının önlenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, özellikle verimli tarım arazilerinin korunması ve kullanımının planlı bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Tarım arazilerinin imara açılmasının, sanayi tesisleri veya turizm alanları için kullanılmasının önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Son olarak, özellikle büyükşehirlerde verimli tarım arazilerinin hobi bahçelerine dönüştürülmesinin tarım alanlarının parçalanmasını artırdığını ve bu durumun tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Hobi bahçelerinin artışının denetim eksikliğini gösterdiğini ve bu konuda daha sıkı tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.