Başkent yönetiminde çocuklara söz hakkı tanıyan ve haklarının öğretilmesine yönelik çalışmalar yürüten ABB Çocuk Meclisi’nin 29. dönemi, Başkan Yavaş’ın da katıldığı mazbata töreniyle başladı.
Yeni dönem başkanı ve asil üyeler, mazbatalarını Başkan Yavaş’ın elinden aldı.
Törene katılarak çocukların heyecanını paylaşan Başkan Yavaş, Çocuk Meclisi’nin kente yönelik projelere katkısına işaret ederek, çocukların yerel yönetimlere sundukları görüşlerin önemine değindi.
Çocuklardan kentteki sorunları ve aksaklıkları ilgili birimlere iletme sorumluluğunu üstlenmelerini isteyen Yavaş, şöyle konuştu:
“Kent yönetimine katılarak örnek bir bilinç oluşturuyorsunuz”
“Kent yönetimi, sadece belediyenin değil, kentte yaşayan herkesin sorumluluğudur. Sizlerden beklentimiz, çevrenizde gördüğünüz sorunları, aksaklıkları ya da taleplerinizi bizlere iletmeniz. Çünkü bu kadar büyük bir kentte her soruna anında ulaşmamız mümkün değil. Sizler de kent yönetimine katılarak örnek bir bilinç oluşturuyorsunuz. Sizler geleceğimizin teminatısınız. Ülkemiz sizlerden çok şey bekliyor. Bugün Çocuk Meclisi’nde gösterdiğiniz duyarlılık ve sorumluluk bilinci, gelecekte ülkemizi daha güzel günlere taşıyacaktır. Sizlerin başarısı, hepimizin umudu.
“Hiçbir çocuk yatağa aç girmesin, okulundan mahrum kalmasın”
Şu anda ortaokul ve lisede okuyan 30 bin öğrenci için 100 biniş kartı yükleniyor. 20 bin çocuğumuzun da 18 bin tanesinin servis ücretini ödüyoruz. Destek alan ailelerimizin çocuklarının kantin masraflarını karşılıyoruz. Kentin nerede bir sorunu varsa o soruna el atmak bizim amacımız. Hiçbir çocuk yatağa aç girmesin, hiçbir çocuk okulundan mahrum kalmasın. Okurken de mahrumiyet içerisinde okumasın. Biz onların konforu için elimizden gelen desteği verelim ki kafasında açlık veya yolculuk gibi hiçbir şey düşünmeden sadece derslerine odaklansın.”
Enerji tasarrufu ve atık yönetimi konuşuldu
Çocukların sunduğu önergelere ilişkin de konuşan Yavaş, enerji tasarrufu ve atık yönetimi konularına değindi. Yavaş, sabah ve akşam karanlığında okula gitmek zorunda kalan öğrencilerle ilgili olarak enerji tasarrufu uygulamasına yönelik düşüncelerini paylaştı. Konunun belediyeden çok merkezi hükümeti ilgilendirdiğini belirten Yavaş, çocukların ve ailelerin bu taleplerini Enerji Bakanlığı'na iletmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Yavaş, atık yönetimi konusunda ise belediye ve bireylerin ortak sorumluluğuna dikkati çekerek, “Ankara’da atıkların ayrıştırılarak toplanması için ilçelerle koordineli çalışmamız gerekiyor. Ancak her bireyin de evlerinde ayrıştırma bilincini kazanması şart. Bu konuda çocuklarımızın ailelerini bilinçlendirmesi çok önemli. Kentin temizliği ve doğanın korunması, hepimizin sorumluluğu” ifadelerini kullandı.
Çocuk Meclisi 29. Dönem Başkanı Miray Eroğlu, törende, çocuk haklarının korunması ve eşit yaşam olanaklarının sağlanması gerektiğine dikkati çekti. Eroğlu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara verdiği önemi, şu sözlerle dile getirdi:
“Kararlarda biz de varız”
“Mustafa Kemal Atatürk, çocukların korunması, çocuklara saygı duyulması gerektiğini ve ‘çocuk hakları’nın önemini daha o tarihlerde vurgulamış bir liderdi. Çocuk hakları alanında ilk uluslararası belge niteliği taşıyan Cenevre Çocuk Hakları Beyannamesi’ni, 1928 yılında imzalayan devlet liderleri arasında bulunması da bu öncü rolünün diğer bir göstergesidir. Çocukların da birer birey olduğunu, hakları olduğunu ve ne yazık ki en temel yaşam hakkının bile çocukların elinden alınmaması için daha fazla özen, tedbir ve sorumluluk gerektiğini hatırlatmaya devam edeceğiz.”
29. dönemin önergeleri sunuldu
Mazbata töreninde söz alan Çocuk Meclisi üyeleri, gündeme taşıdıkları önerileriyle çocukların ihtiyaçlarını ve çevre bilincini gözler önüne serdi.
Çocuk Hakları ve Çevre Komisyonu Başkan Yardımcısı Azra Ayvaz, “Okul Yolları Aydınlık Olsun” başlıklı önergesini sunarak, özellikle kış aylarında sabah erken saatlerde karanlıkta okula gitmek zorunda kalan çocukların güvenlik ve motivasyon sorunlarına dikkati çekti. Ayvaz, okul yollarının ve çevresinin aydınlatılması için belediyenin destek olmasını talep ederek, “Çocukların eğitim hevesini artırmak ve başarılarını desteklemek adına, bu konunun çözümünü önemsiyoruz” dedi.
Spor ve Sağlık Komisyonu Üyesi Lara Baş, çevre bilincine yönelik önergesiyle geri dönüşüm sisteminin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Baş, “Geri dönüştürülebilir atıkların farklı renklerde poşetlerde toplanması ve ayrı araçlarla taşınması çevre bilincinin artırılmasında etkili olacaktır” diye konuştu.
Spor ve Sağlık Komisyonu Başkanı Hüseyin Kutay Bıçkıcı ise belediye projelerinde “çocuk görüşü” alınmasını içeren önergesiyle öne çıktı. Bıçkıcı, ulaşım, parklar ve oyun alanları gibi çocuklarla ilgili projelerde, Çocuk Meclisi’nin görüşüne başvurulmasının önemini vurgulayarak, “Çocukların Kararlara Katılım” ilkesinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.